Planurile cadru pentru liceu, clasele IX-XII, cele care stabilesc disciplinele și numărul de ore alocat acestora, vor fi gata abia în toamna anului viitor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că e nevoie ca acestea să fie adaptate cerințelor societății. Noile planuri cadru au fost lansate în dezbatere publică încă din 5 ianuarie.
“Pe de o parte se dorește reducerea numărului de ore pe săptămână, pe de altă parte se dorește introducerea unor discipline precum: educație financiară, educație rutieră, educație pentru sănătate, educație juridică, educație sexuală. Toate sunt justificate. Se poate găsi o soluție inteligentă, un modul de educație pentru viață, de exemplu, care să aibă un timp bine determinat alocat, care să fie o disciplină mai puțin opțională, pentru că înțeleg că este nevoie de aceste competențe”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor face ore după vechile planuri cadru. Se întrerupe astfel ciclul anual de schimbare curriculară, început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a. Aceștia vor avea un curriculum tranzitoriu, cel nou urmând a fi realizat pe parcursul anului școlar următor. Cu toate acestea, ministrul este încrezător că experții în educație vor găsi o soluție prin care, la anul, când acești copii vor fi clasa a X-a, să intre într-un program normal de formare.”Competențele vor fi aceleași, fie că este sau că nu este an de tranziție”, a explicat ministrul.
Fost ministru al Educației, Mircea Miclea, trage un semnal de alarmă asupra noilor planuri cadru și spune că noul curriculum trebuie să țină cont de faptul că elevii care intră în clasa a IX-a în 2021 sunt primii care au studiat din clasa a V-a, ca materie obligatorie, informatica (TIC), pentru a nu se pierde din vedere competențele acumulate în tot acest timp. Potrivit programei de liceu de acum, materia studiată de acești elevi în clasele V-VIII se reia de la zero, începând cu clasa a IX-a.
Desfășurarea anului școlar 2020-2021, în condiții de pandemie, a îngreunat procesul de lansare în dezbatere publică a noilor planuri cadru pentru liceu și, totuși, ministerul a anunțat că până în prezent au fost primite peste 10.000 de propuneri de schimbare a celor aflate în consultare, semn că românilor le pasă ce se întâmplă mai departe în sistemul de învățământ.