Platforma de programare pentru vaccinurile anti-covid urmează a fi modificată în câteva zile, pentru a arăta persoanelor înscrise pe listele de așteptare timpul estimat până la momentul vaccinării, precum și tipul de vaccin din centrul la care au programare. Această opțiune atât de așteptată a fost anunțată inițial pentru data de 1 aprilie dar, ulterior, s-a revenit asupra termenului, fiind anunțatî data de 10 aprilie. Cum nici pe 10 aprilie nu a fost posibilă implementarea, oficialii au pus întârzierea pe seama unor actualizări în platforma de vaccinare.

“Sâmbătă, în platforma de programare au fost realizate actualizări importante care să suplimenteze capacitatea de programare la vaccinare, atât prin alocarea de noi fluxuri în centrele de vaccinare deja existente, cât și prin activarea unor centre de vaccinare noi. Cele peste 140 de fluxuri noi de vaccinare vor permite creșterea numărului persoanelor vaccinate cu aproximativ 10.000 de persoane/zi”, se arată într-un comunicat emis de CNCAV.

S-a lucrat intens în această perioadă la operaționalizarea a peste 170 de noi centre de vaccinare, iar această cerință de a afișa numărul de persoane aflate în fața noastră pe listă și ritmul de vaccinare în centrul respectiv, nu mai poate fi amânată, conform spuselor coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

“Prioritatea a fost operaționalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două-trei zile va fi disponibilă și această cerință operațională de a afișa numărul de persoane care se află în față și care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv. Pot să vă spun că, în momentul de față, avem 1.151 de centre, din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca”, a specificat medicul Valeriu Gheorghiță.

Centrele de pe întreg teritoriul țării vor primi alocări suplimentare de vaccinuri de la Pfizer și Moderna, iar în centrele de vaccinare cu AstraZeneca,unde ritmul de imunizare a scăzut substanțial, se vor aloca doze de vaccinuri Johnson&Johnson. Odată cu punerea în funcțiune a noilor centre, Valeriu Gheorghiță crede că “începând de marți, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate/zi”.

Amintim faptul că platforma de vaccinare s-a deschis oficial pentru programarea populației generale la finalul lunii martie. În prezent, notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se realizează în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei Naționale de Vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează: persoanele din categoria a 2-a (populația de risc cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice), persoanele din categoria 2b (lucrătorii din domeniile esențiale) și persoanele eligibile pentru etapa a 3-a de vaccinare, aici intrând populația generală.