Comuna Vârșolț, situată la aproximativ 20 de kilometri de Zalău și la circa 10 kilometri de Șimleu Silvaniei, are în componență satele Vârșolț, Recea și Recea Mică, unde trăiesc în total un număr de 2400 de persoane.
Breda Lajos se află la al șapteleaa mandat de primar al comunei Vârșolț. Primul mandat de primar l-a primit în anul 1996, iar de atunci și până în prezent a fost mereu în fruntea comunității. Acest fapt se datorează și respectului pe care edilul l-a arătat cetățenilor, prin mulțimea de proiecte implementate până în prezent, care au adus comuna Vârșolț la standarde moderne de dezvoltare. Comuna a evoluat mult, iar volumul de lucru s-a mărit, de asemenea, prin multitudinea de șantiere și lucrări.
Sediul Primăriei din Vârșolț, recent reabilitat, este gata, iar administrația locală s-a mutat deja în casă nouă. Clădirea cochetă a fost construită în 1920, conform spuselor primarului, iar extinderea și modernizarea acesteia s-a făcut prin programul PNDL, lucrările ridicându-se la 1,2 milioane lei.
Primăria are în acest moment în desfășurare mai multe proiecte de dezvoltare, prin Ministerul Dezvoltării, POR și AFIR. Cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, s-au început lucrările de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Nr.1 din Vârșolț, cu o investiție în cuantum de 900.000 lei, reabilitarea, extinderea și modernizarea Dispensarului Uman Medical din aceeași localitate – o lucrare în valoare de 800.000 lei, construcția unui pod peste râul Crasna, modernizare infrastructură rutieră și reabilitarea de străzi laterale, șanțuri și podețe în Recea și Recea Mică- cu o investiție în valoare de 800.000 de lei , precum și racorduri pentru rețeaua de canalizare, care va acoperi aproximativ 700 de gospodării.
“Prin POR, suntem în faza de licitație a lucrărilor pentru Grădinița cu Program Prelungit din Vârșolț, apoi cu fonduri europene, prin AFIR, urmează să fie modernizate terenul de fotbal din reședința de comună. Va fi pus gazon nou și se va construi o tribună frumoasă, pentru spectatorii evenimentelor sportive. Urmează să mai construim aici, în grădina Primăriei, prin ANL, un bloc de locuințe cu 32 de apartamente moderne și spațioase, pentru cetățenii comunei. Acum 3 săptămâni de zile am fost vizitați de către domnul ministru al Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, care a fost de față la inaugurarea noului sediu al primăriei, și a vizitat unele obiective din comuna noastră, arătându-se extrem de mulțumit de felul în care decurg lucrările”, spune primarul Breda Lajos.
La sala de sport ultramodernă, lucrările sunt finalizate în proporție de 80% și urmează inaugurarea. Construcția va avea o tribună de 102 locuri, iar valoarea investiției se ridică la 4,5 milioane lei, finanțare asigurată prin CNI.
“În 1996, noi am înființat Asociația comunelor pe țară și se plâng primarii de neseriozitatea celor de la firmele care câștigă licitațiile lucrărilor. Încep o lucrare, durează 10 ani, după care intră în insolvență și noi…rămânem descoperiți. Așadar, am vorbit cu ministrul Attila Cseke, dacă s-ar putea să se facă o lege, să nu poată intra societățile acestea în insolvență până nu își onorează lucrările contractate”, specifică primarul.
Ținând cont de faptul că Vârșolțul se gospodărește mai mult din venituri proprii, administrația locală ar dori ca pe viitor să transforme vechea școală din Recea, deoarece acolo nu mai sunt elevi, într-o clădire în care să funcționeze o sală cu activități educativ-recreative pentru tinerii din comună.
“Ne aflăm într-o continuă dezvoltare și înfrumusețare a comunei. Vrem să mai construim câte un parc recreativ în localitățile Recea și Recea Mică. De curat, nu concep să nu fie curățenie în comună la noi. Am niște băieți care se ocupă de asta temeinic, iar eu îi verific ca la regiment”, ne spune, mândru de comuna sa, primarul Breda Lajos.
În continuare, viitorul sună bine pentru cetățenii din comuna Vârșolț. Administrația locală a depus documentația necesară pentru racordarea localităților Vârșolț, Recea și Recea Mică la gaz metan, proiect finanțat din fonduri europene. Apoi, urmează a se moderniza sistemul de iluminat public stradal, cu bani de la Fondul de Mediu. Se vor monta stâlpi cu leduri economice și ecologice în toată comuna. Se dorește construcția câtorva creșe și capele, deoarece momentan există o singură capelă pe raza comunei, capela Bisericii Ortodoxe din Vârșolț. De altfel, primăria oferă anual bisericilor din localitate, atunci când bugetul o permite, sume de bani drept sprijin pentru diverse acțiuni și proiecte. De asemenea, prin intermediul a două proiecte de dezvoltare, urmează să se asfalteze toate străzile lăturalnice din Vârșolț, Recea și Recea Mică. Prin AFIR, s-au obținut fonduri pentru asfaltarea a 10 kilometri de drumuri de exploatație agricolă, 8 kilometri mai fiind reabilitați cu tratament bituminos.