O scurtă plimbare prin județ ne arată că Sălajul este un mare șantier. Proiectele scrise și pentru care s-au obținut finanțări nerambursabile în anii trecuți sunt acum în faza de execuție. Odată cu sosirea primăverii, s-au redeschis șantierele și a început agitația în comunități. Pe lângă proiectele de infrastructură rutieră, de departe, cel mai amplu și mult așteptat proiect este cel al Asociației de Dezvoltare Someș-Tisa, prin intermediul căruia va curge apă la robinetele sălăjenilor din acumularea Gilău-Tarnița.

În mai multe comune sălăjene au demarat lucrările la rețelele de apă și canalizare, iar localnicii suportă orice deranj al utilajelor sau noroiul de pe ulițe doar să știe că, la un moment dat, vor duce o viață lipsită de grija apei în gospodării. Speranța și așteptările oamenilor sunt mari, mai ales că verile au devenit în ultimii ani tot mai secetoase și tot Sălajul s-a confruntat cu probleme în aprovizionarea cu apă a gospodăriilor. Cei mai vârstnici dintre sălăjeni își doresc să apuce ziua în care vor deschide robinetul pentru o cană de apă, iar gălețile care le-au obosit mâinile muncite să devină amintire.

Stând de vorbă cu ei, ne dăm seama cât de mult trebuie să prețuim apa, cât ne ușurează viețile cei care beneficiem deja de rețele de apă și cât bine se face în societatea sălăjeană printr-un asemenea proiect care aduce nu doar apă prin conducte… Aduce civilizație, confort și visuri împlinite. În unele unități administrative teritoriale în care există deja rețele de apă și stații de pompare realizate în anii anteriori, lucrările sunt mai avansate deoarece proiectele prevăd extinderea rețelelor existente. Iar acolo unde nu au existat niciodată rețele de apă, lucrările prevăzute sunt mult mai ample. Norocul oamenilor este finanțarea europeană accesată de Someș-Tisa, un proiect amplu, scris pentru finanțarea 2014-2020 pentru care s-a implicat mult fosta administrație județeană condusă de Tiberiu Marc, care a fost și președinte al Asociației Someș-Tisa, alături de reprezentanții Consiliul Județean Cluj și de cei ai Companiei de Apă. Iar șansa actualei conduceri a Asociației este de a semna ordinele de începere a lucrărilor, de a gestiona derularea lucrărilor și de a finaliza proiectul cu succes pentru a aduce viață la robinet, mai ales în satele sălăjene.

A venit și rândul lui Dorel din Băbeni

Localnicii din Comuna Băbeni sunt în extaz de câteva zile de când au început lucrările efective la rețeaua de apă și canalizare. Speră doar să vină o dată și ziua în care vor deschide robinetul, pentru că li se promite apă de la Revoluție. Fiecare primar sau candidat a promis apă. A fost un subiect mult disputat între toți, dar doar atât.

”Nu am crezut că oi trăi ziua asta să văd țeava de apă la noi pe drum. Numa să curgă și apa prin ea, să nu fie abandonate cum au fost și țevile de gaz. Că nici gazu` nu a mai ajuns și ia, îs 20 de ani de atunci. Cu apa tare greu îi, mai ales vara. Și la animale, dar și pentru noi. Ne chinuim să cărăm de pe la fântâni, da nici în fântâni nu este. Am ajuns să cumpărăm apă cu atâtea izvoare pe deal și cu Someșul aproape. No, a vinit și rândul lui Dorel, primaru, să vie aieștia cu apa”, ne spune tanti Victoria. Iar în asentimentul ei sunt toți locuitorii comunei, văduviți o viață de minimul confort.

Desigur, unii ar vorbi de puțuri forate ca o alternativă la rețeaua de apă și de fose septice ca alternativă la canalizare, dar lând în calcul costurile mari pentru asemenea lucrări când în majoritatea gospodăriilor trăiesc doar câte o persoană dintr-o pensie derizorie, atunci abandonăm idea unei vieți decente… Odată cu demararea lucrărilor, cei mai tineri își fac planuri de construire a băilor și așteaptă cu nerăbdare ziua cea mare pentru un duș civilizat.


Lucrările pe raza Comunei Băbeni cuprind înființare rețele de apă și apă uzată în satele Băbeni și Ciocmani. Constructorul a început să realizeze rețeaua pe ulițele care nu sunt asfaltate și va continua în ritm alert pe celelalte ulițe. O localnică ne spunea că unul dintre muncitori a întrebat zilele trecute: ”Tanti, unde mă pot spăla pe mâini?”. Răspunsul primit a fost: ”nu acum băgați apa? Când a fi gata, o să vă puteți spăla liniștiți”… Cam atât de mare este durerea băbănașilor în privința apei…

Contractul prin care apa ajunge și la Băbeni are o valoare de aproape 40 milioane lei fără TVA, cu o durată de execuție de 23 luni. Sunt prevăzute lucrări pentru extinderea rețelei de apă potabilă în 11 localități rurale din județul Sălaj, în care se vor construi rețele noi de distribuție în lungime totală de 58 km, cu 2337 branșamente, șase rezervoare, șase stații de clorinare, două stații de pompare alături de 44 km de conductă de aducțiune. Localitățile cuprinse în proiect sunt: Surduc, Cristolț, Tihău, Cristolțel, Văleni, Băbeni, Ciocmani, Cuciulat, Letca, Toplița, Lozna. Pentru toate celelalte sate care nu sunt cuprinse în proiect și care nu au în acest moment rețea de apă și canalizare, administrațiile locale vor fi nevoite să găsească surse de finanțare pentru extinderea rețelei și pentru racorduri. Contractul de lucrări pentru “Extinderea sistemului de alimentare cu apă în zona Bălan-Letca-Lozna” a fost semnat la 12 ianuarie 2021, la sediul Consiliului Județean Sălaj, proiect derulat de Compania de Apă Someș S.A în cadrul ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”.

La Bănișor, primarul informează pas cu pas

Unul dintre cei mai comunicativi și transparenți primari sălăjeni este Sorin Maxim, de la Bănișor. Acesta informează de fiecare dată locuitorii comunei, prin toate căile de comunicare pe care le are la îndemână, în privința stadiului lucrărilor care se derulează pe raza comunei Bănișor, oferă informații necesare agricultorilor, inclusiv starea vremii. Chiar dacă Primăria Bănișor este doar partener în cadrul proiectul de aducțiune a apei, Sorin Maxim anunță fiecare etapă a proiectului. Pentru că și aici, ca în multe alte locuri, proiectul de aducțiune a apei și canalizarea sunt necesare tuturor locuitorilor, mai ales că tinerii au început să se întoarcă pe meleagurile natale și au nevoie de o viață civilizată pentru a putea contribui la dezvoltarea economică și socială a comunei. Sorin Maxim spune că, postând periodic informații despre lucrările de investiții, vor putea afla cum se transformă comuna și cei care încă își trăiesc viața pe alte meleaguri și poate se vor gândi să se întoarcă acasă.

”În Comuna Bănișor-partener în Lotul 22, continuă aprovizionarea cu materiale și lucrările la alimentarea cu apă din lacul Tarnița! La acest moment, cu două echipe de muncitori, se lucrează în Peceiu la conducta care va alimenta cele 3 bazine de captare a apei din Comuna Bănișor. Estimez un stadiu fizic în execuție de 85%, la nivelul localității Peceiu. La Peceiu, pentru captarea și distribuția apei se va folosi infrastructura existentă! În perioada imediat următoare vor începe lucrările la: bazinele de captare a apei din Bănișor și Ban, conducta care o să alimenteze cele două bazine de captare, precum și la rețelele de distribuție din cele două localități. Doamne ajută!”, spunea zilele trecute primarul Maxim, atât pe profilul său de Facebook, cât și pe pagina oficială a Primăriei.

În cadrul proiectului care aduce viață în Sălaj, până în momentul de față, s-au semnat contracte de lucrări pentru zonele: Zalău – extinderi, Jibou, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei, zona Vârșolț-Crasna-Ban-Cizer, zona Hida-Sutoru și Romita-Bogdana. Această investiție înseamnă, de asemenea, și aducțiunea apei potabile din sursa Tarnița – Cluj.

”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”, în ansamblul lui, are o valoare totală de 355.636.401 EUR (fără TVA). Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Un credit bancar de 7,82% va fi asumat de Compania de Apă Someș S.A. pentru cofinanțarea Proiectului. Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populaţiei în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 locuitori pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman.