Noul președinte al Consiliului Județean Sălaj, liberalul Dinu Iancu-Sălăjanu, a picat cu brio primul examen de abilități politice. S-a întâmplat la ședința PUBLICĂ a Consiliului Județean, care a avut loc vineri, căzând în capcana consilierilor PSD ca un începător. Meci câștigat fără efort de consilierul Alin Demle.

Președintele CJ Sălaj blochează transmisiunea live a ședinței

Consilierul județean PSD, Alin Demle, a început să transmită live ședința de CJ pe pagina sa privată. Președintele Dinu Iancu-Sălăjanu a rezistat pe parcursul dezbaterii a trei proiecte, apoi a cerut ca transmisiunea consilierului să înceteze. De aici au pornit discuțiile în contradictoriu, dacă are voie sau nu consilierul județean să transmită live ședința. Toată discuția a fost în avantajul opoziției PSD din Consiliul Județean, care are toate motivele din lume să țipe că Dinu Iancu-Sălăjanu are ceva de ascuns pe ordinea de zi. Capcana întinsă de consilierii PSD l-a trimis pe noul președinte în zona liderilor lipsiți de transparență, așa cum, de exemplu, era înfierată la București Gabriela Vrînceanu-Firea în mandatul trecut. La final, consilierul PSD a cedat și a oprit transmisiunea live, însă efectul a fost cel scontat de acesta. Dinu Iancu-Sălăjanu a mușcat momeala și reacțiile negative din mediul online nu au încetat să apară.

A premeditat președintele blocajul transmisiei live?

Consilierul PSD Alin Demle a avut o dispută online cu unul dintre consilierii președintelui CJ, în urmă cu două săptămâni. Atunci a anunțat public Alin Demle că intenționează să transmită live pe pagina sa de Facebook ședințele de Consiliu Județean.

Se pare că pentru a preîntâmpina asemenea episoade, președintele CJ Sălaj s-a pregătit pentru această situație. Asta s-ar putea deduce din derularea evenimentelor din cadrul ședinței. Președintele Dinu Iancu-Sălăjanu a apelat la secretarul județului, Cosmin Vlaicu, cel care a citat dintr-un regulament de ordine interioară adoptat de Consiliul Județean cu privire la publicitatea ședințelor de Consiliu și în virtutea acestuia s-a cerut încetarea transmisiei live. Doar că live-ul consilierului județean PSD nu ținea de publicitate, însă nici acesta nu a reușit să-și susțină acțiunea.

Lipsă de transparență sau gafă?

Stimate domnule președinte Dinu Iancu Sălăjanu, știm că sunteți nou în funcție și nu prea aveți experiență, însă vă atragem atenția că ați reușit ceva ce nici predecesorul dumneavoastră, Tiberiu Marc, nu și-a permis: să blocați o transmisiune live dintr-o ședință publică. Și ați făcut-o fără miză, ca un începător, arătând publicului interesat de ce se întâmplă la nivelul administrației județene că sunteți predispus la lipsă de transparență. Vă reamintim că ați fost ales într-o funcție publică de interes județean și nu mai sunteți manager la o entitate relativ privată, unde puteați să decideți cum voiați. Ședințele de Consiliu Județean sunt publice. Indiferent cine ar fi fost acolo și ar fi vrut să facă transmisiuni live de la ședință, că e consilier județean, că e presă, că e simplu cetățean care are dreptul să participe la ședințele publice, putea să facă transmisiuni live cu titlu de informare. Nu de publicitate. Publicitatea ședințelor este atributul instituției pe care o păstoriți, se supune acelor reglementări de care pomeneați, poate are alocat și buget, și e treaba dumneavoastră cum o gestionați. Consilierul județean care a transmis live pe pagina privată nu are obligația de a vă face publicitate, nu este plătit pentru publicitate, dar este obligat de voturile pe care le-a primit să informeze. Și a reușit să informeze sălăjenii că la nivelul Consiliului Județean avem de-a face cu o administrație căreia, am putea concluziona, nu-i place transparența. Puteți avea consilieri cu experiență în presă care se dau peste cap să ofere informații cât mai rapid, dacă președintele intră în vrie și confundă informarea cu publicitatea. Practic, ați reușit, voit sau nu, să anihilați eforturile biroului de presă de a prezenta o instituție deschisă spre comunicare, schimbată față de perioadă precedentă. Nu știm cine vă consiliază sau dacă măcar vă sfătuiți cu cineva când ieșiți public, însă primul test l-ați picat clar: deși vă reclamați de dreapta, ați început cu stângul.