Pandemie, bani, politică. Lupta formațiunilor politice s-a mutat în mediul online, iar în ultima vreme asistăm la un adevărat spectacol al contrelor între principalele partide sălăjene. Dacă am început săptămâna cu bătălia pe centura Zalăului, pentru care toți își arogă meritele construirii acestui obiectiv, acum bătaia s-a mutat pe alocările bugetare către primării.

PSD acuză și dă lecții

Atacul vine din partea consilierilor județeni ai PSD, care arată că guvernarea actuală a alocat discreționar bani de la bugetul de stat pentru primăriile sălăjene, vitregind comunele cu administrație PSD.

”După o perioadă deloc eficientă la conducerea țării a actualilor guvernanți, după aprobarea bugetului general, la 4 luni de la începutul anului, în sfârșit se discută și se stabilește bugetul județului și bugetele administrațiilor locale din teritoriu. Experiența recentă ne face să privim cu scepticism activitatea de alocare a resurselor bugetare către administrațiile locale, dar, în același timp, ne face să ne intesificăm eforturile de a semnala orice derapaj pe care îl constatăm. Spre exemplificare, la aberanta rectificare bugetară de la sfârșitul lunii decembrie 2020 nu s-a ținut cont decât de criteriul <Ai noștri primesc tot (n. PSD: reprezentanții în teritoriu ai partidelor aflate la guvernare), ceilalți NIMIC!>, uitând că acum conduc o țară, nu doar un partiduleț. Analizând HG 1100/17 decembrie 2020, se observă și de către o persoană neavizată că alocările bugetare s-au făcut discreționar, iar Fondul de Rezervă Bugetară a reprezentat punga boierului din care a oferit cu dărnicie, ca din banul altuia, sume de zeci sau sute de ori mai mari către administrațiile locale conduse de reprezentanți ai coaliției de la guvernare, comparativ cu firimiturile aruncate administrațiilor locale conduse de primari ai PSD. În acest fel, proiecte importante aflate în derulare sau în faze avansate de execuție în comunitățile conduse de primari PSD au fost oprite sau încetinite, afectând întreaga comunitate, în timp ce alocările date administrațiilor conduse de primari ai actualei coaliții s-au sifonat în fel și chip, în lipsa unor proiecte serioase, adică bani risipiți!”, reclamă consilierii județeni ai PSD într-o postare pe Facebook.

Astfel că, înaintea supunerii la vot a bugetului Consiliului Județean Sălaj, lucru ce se va întâmpla în ședința de vineri, 9 aprilie, consilierii PSD transmit un avertisement administrației conduse de Dinu Iancu Sălăjanu (PNL).

”Prin acest mesaj, solicităm actualei majorități din cadrul Consiliului Județean Sălaj să adopte soluții echilibrate și corecte de distribuire a resurselor bugetare pentru rezolvarea problemelor din toate comunitățile sălăjene. Dacă nu știu cum, le oferim consultanță. Dacă nu pot, le propunem soluții bazate pe criterii obiective, fundamentate corespunzător, din care să beneficieze toate comunitățile salăjene în egală măsură. Dacă nu vor, îi vom determina să renunțe la pălăria prea mare pe care și-au luat-o și să lase loc celor care ȘI POT, ȘI ȘTIU, ȘI VREAU să facă lucruri bune pentru sălăjeni. Situația excepțională prin care trecem acum, PANDEMIA, trebuie să trezească spriritul responsabil din acești aleși, să lase deoparte interesele politice și personale și să le urmărească doar pe cele ale cetățenilor!”, se arată în comunicatul consilierilor Județeni PSD Sălaj.

Consiliul Județean promite dezvoltare armonioasă și durabilă a Sălajului

În preambulul ședinței de Consiliu Județean în cadrul căreia se va vota bugetul județului, Graiul Sălajului a cerut lămuriri executivului Consiliului Județean vizavi de semnalul tras de consilierii PSD.

Astfel, noul președinte CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, vorbește de promisiuni făcute primarilor, indiferent de culoare politică, și de scopul final: dezvoltarea armonioasă și durabilă a Sălajului.

„Așa cum i-am asigurat pe primarii din județ, în cadrul unei întâlniri recente, ne dorim să dezvoltăm Sălajul în mod echilibrat, fără să să conteze culoarea politică. Am spus-o atunci, o spun și acum: obiectivul nostru este să susținem fiecare comună și fiecare oraș, mai cu seamă pe cele marginalizate în anii anteriori. Doar reducând sau chiar eliminând decalajele vom putea vorbi despre dezvoltarea armonioasă și durabilă a Sălajului”, a declarant pentru Graiul Sălajului președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Un punct de vedere mai nuanțat vine de la vicepreședintele Szilágyi Róbert István (UDMR), cel care a fost în executivul Consiliului Județean Sălaj și în mandatul trecut, alături de fostul președinte Tiberiu Marc (PSD). Szilágyi Róbert István vorbește de continuitatea modalității de alocare a banilor către primării din mandatul trecut, dar și de eficientizarea cheltuirii banilor în funcție de mai multe criterii.

„Vom aborda același mod de distribuire a fondurilor în baza căruia s-au făcut alocările și în mandatul trecut. De asemenea, vom lua în calcul nivelul sumelor distribuite UAT-urilor din cota de TVA, din impozitul pe venit și din surse proprii, dar și excedentul bugetar la dispoziția primăriilor, care însumează 160 de milioane de lei. Vom avea în vedere execuția bugetară din 2020 de la nivelul fiecărei primării, cu accent pe secțiunea de dezvoltare, ținând cont de numărul de locuitori. Vom folosi toate criteriile necesare astfel încât alocarea acestor fonduri să reflecte adevărata dorință de dezvoltare a fiecărei UAT în parte, având, desigur, în vedere, specificul UAT-urilor respective – de la populație, la nivelul încasărilor realizate și serviciile pe care le prestează cetățenilor”, a precizat pentru Graiul Sălajului vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Szilágyi Róbert István.

Comentarii de pe margine

Meciul acesta al declarațiilor politice de dinaintea votării bugetului județului s-a jucat în fiecare an, doar că echipele s-au inversat de data aceasta. De pe margine, avem un deja-vu, în anii anteriori echipa PNL fiind cea care cerea executivului CJ Sălaj, atunci condus de pesediști, să țină cont de necesitățile comunităților, nu de culoarea politică. Acum rolurile s-au schimbat, consilierii județeni PSD atacă, iar executivul de altă culoare politică e la primire. Bine ar fi ca aceste contre între putere și opoziție la nivel de județ să aibă ca rezultat exact ceea ce clamează fiecare dintre combatanți: interesul public. Pentru că, indiferent de culoarea politică a primarilor din unitățile administrativ-teritoriale ale județului, în localitățile respective trăiesc oameni, nu doar simpatizanți politici ai unora sau ai altora.