La mai bine de un an de la debutul pandemiei de SARV-Cov-2, perioadă în care întreaga țară a fost afectată de restricții și lock-down-uri, în care milioane de familii au suferit pierderi de toate felurile (de la decesul celor dragi, la educația copiilor, la afaceri sau locuri de muncă), durerile fiecăruia încep să răbufneacă, iar calea cea mai simplă este mediul online.

Motivele pentru care s-a ajuns la neîncredere sunt multiple. Nu s-au știut sau nu s-au spus de la bun început multe lucruri despre această nouă boală, existând contradicții inclusiv între medici, s-au produs multe bâlbe la nivel înalt, comunicări defectuoase prin Grupul de Comunicare Strategică sau din partea ministerelor, oficiali care prin puterea exemplului lor nu au respectat regulile impuse românilor de rând. Inclusiv povestea vaccinului a dus la neîncrederea populației, apoi la încercări disperate de a-i convinge pe români să se vaccineze. Anul trecut, oficialii spuneau că va dura mult până la apariția unui vaccin eficient, iar în luna decembrie românii s-au trezit că debutează campania de vaccinare. Obsesiv, pe toate posturile TV s-au difuzat spoturi publicitare cu medici care îndemnau la vaccinare, dar populația nu era informată și cu privire la efectele adverse. Aceste spoturi au dispărut după ce au fost intens criticate. Apoi s-au epuizat vaccinurile. Apoi au fost introduse altele noi, după care au apărut informațiile cu privire la reacțiile adverse. De asemenea, platforma de înscriere a dat până acum numeroase rateuri. Nici epidemia de Covid-19 nu a fost declarată oficial în România de Ministerul Sănătății până când un cunoscut avocat a arătat cu dovezi că, deși românii trecuseră printr-o stare de urgență și prin câteva luni de stare de alertă, oficialii din Sănătate spuneau, negru pe alb, că nu erau întrunite condițiile pentru declararea epidemiei. Asta se întâmpla în iunie 2020, ca la finele lunii iulie să vină și Hotărârea CNSU de declarare a epidemiei. Și aceea, emisă în baza deciziei din luna februarie 2020 a Organizației Mondiale a Sănătății de declarare a pandemiei, nici măcar în baza numărului de cazuri de Covid-19 existente din februarie până în iulie în România.

Iar de fiecare dată când populația se revolta într-un mod sau altul, tocmai din cauza incoerenței și faptelor decidenților, în presă apăreau doar știri despre gravitatea situației și numărul bolnavilor de pe secțiile ATI. Nici recenta dispută între Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cu prim-ministrul Florin Câțu pe tema raportărilor cazurilor nu este de neglijat, undeva la mijloc existând un sâmbure de adevăr și pe seama incidenței calculate greșit… Au ieșit primari de localități carantinate la rampă, au ieșit cei din mediul de afaceri, au ieșit părinții copiilor traumatizați de schimbările bruște din modul lor de a învăța. Cele mai recente voci sunt ale cultelor religioase care au aflat de la Organizația Mondială a Sănătății că morții de Covid 19 nu sunt periculoși…

Cultele religioase cer înmormântări creștinești pentru decedații Covid-19

După ce timp de un an decedații Covid-19 au fost înmormântați după reguli stricte de protecție, familiile neputând participa la slujbele de înmormântare, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit recent că decedații de Covid-19 nu transmit virusul și, prin urmare, ar putea fi înmormântați de familie, respectându-se doar câteva reguli minime.

Milioane de familii au trăit frustrarea că până acum nu i-au putut înmormânta pe cei dragi după regulile cultului fiecăruia.

”25.000 de români au fost îngropați goi, necreștinește, băgați în saci de plastic, fiind infectați de CoVid19. Mii de familii batjocorite. Mii de drame! Pentru că niște miniștri ai Sănătății nu înțeleg că procedurile impuse de ei, nu-s firești. Dacă acești guvernanți ar respecta și ei restricțiile pe care le impun oamenilor de rând, și-ar da seama de absurditatea lor, de batjocura și lipsa de compasiune. De trei săptămâni, documentul care schimbă procedura aceasta schizoidă de înmormântare este pe masa ministrului Sănătății, Vlăduț Voiculescu. Și stă acolo, fără ca Vlăduț să asculte organismele internaționale de sănătate. Instituții internaționale care sublinează că virusul trăiește în organismele vii, în cele care respiră! Deci, nu la cei decedați! OMS spune că dacă tradițiile presupun aducerea corpului neînsuflețit ACASĂ, pentru priveghi, se poate. Asta transmite Organizația Mondială a Sănătății! Reprezentanții celor 18 culte religioase s-au unit și vor respect în cea mai mare durere, atunci când rudele se despart de cei dragi..”, este opinia unei internaute, Mihaela I., care a făcut furori pe o cunoscută rețea de socializare.

Într-adevăr, cele 18 culte recunoscute oficial în România s-au unit și, prin intermediul Secretariatului General pentru Culte, au transmis solicitarea Ministerului Sănătății de a da liber la slujbe creștinești de înmormântare. Ministrul Vlad Voiculescu nu a făcut nicio declarație cu privire la solicitarea cultelor religioase, în schimb, cel care a făcut declarații a fost Raed Arafat. Acesta spune că se discută noile reguli pentru înmormântare, fiind deja două discuții oficiale pe această temă: ”La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi la finalul discuției a fost că toată lumea este de acord inclusiv INSP că trebuie modificată această regulă. Dacă la început lucrurile nu erau clare ele s-au clarificat și trebuie modificată regula să devină mai flexibilă, mai permisivă ca oamenii să poată să facă lucrurile cum cer obiceiurile, respectând unele reguli sanitare”, a afirmat Raed Arafat.

Părinții, disperați să găsească soluții pentru revenirea vieții copiilor la normalitate

În Zalău, sute de copii înscriși la diverse activități extrașcolare au avut de suferit din cauza restricțiilor, de parcă nu le era de ajuns cât i-a afectat școala online. Lipsa socializării, statul mult în fața tabletelor/ telefoanelor, lipsa sportului sunt doar câteva cauze ale apariției problemelor de sănătate – probleme cu vederea, ortopedice, obezitate sau chiar comportamentale. Evident, orice suferință a copilului afectează în mod direct părinții, așa au apărut solicitările vehemente de redeschidere în sistem față în față a școlilor, de acces mai ușor la cabinetele specialiștilor și de reluare a activităților sportive în cazul copiilor care practicau sport și înainte de restircții. Una dintre recentele solicitări venite din partea părinților este cea lansată de Tincuța Dumuța. Aceasta a adunat sute de susținători pentru a acționa legal pentru redeschiderea sălilor de sport pentru copii. S-a trimis o notificare unităților de învățământ să respecte contractele încheiate cu cluburile sportive pentru derularea diferitelor sporturi practicate de copii: volei, handbal, karate, judo etc.

”De când a fost declarată pandemia în tara noastră, activitatea cluburilor sportive a fost grav afectată! Copiilor noștri, legitimati ai cluburilor sportive, indiferent de sportul practicat, le este refuzată constant antrenarea, de către administratorii sălilor de sport ale școlilor/liceelor, sub pretextul că <nu au personal> care sa facă igienizarea spațiilor! Eu, mamă a unui adolescent de 17 ani, legitimat al unui club de volei (practică acest sport de 6 ani), nu mai accept acest refuz constant, justificat de un motiv total rupt de realitate!!! Vreau să inițiez un demers pentru revenirea copiilor noștri la o viată normală, când a practica un sport, indiferent că este de performanță sau nu, este normalitate!!!! Pandemia ne-a schimbat viața tuturor, dar cei care resimt cel mai tare restricțiile sunt copiii noștri! Chem alături de mine părinti și președinți de cluburi sportive și împreună vom găsi o cale să convingem directorii școlilor să deschidă sălile de sport pentru copiii noștri!!!”, spune inițiatoarea demersului.

În cazul în care solicitarea părinților și a clucurilor sportive este refuzată, aceștia vor continua demersul lor în instanță.

HORECA, la capătul puterilor pe ”frontul de luptă”

Dacă în privința periculozității decedaților de Covid OMS a luat o decizie și spun că nu sunt contagioși, în privința afacerilor din HORECA nimeni nu găsește soluții. Iar cea mai nouă opinie publicată în mediul online (doar ce să mai facă oamenii dacă au rămas fără obiectul muncii din cauza restricțiilor decât să-și spună of-ul) este cea a lui Mihai Grindean, patronul uneia dintre cele mai cunoscute locații din Zalău. A făcut un jurnal de front, numărând zilele de restricții și spunând tuturor prin ce trec mulți ca el…

Jurnal de front. Ziua 388 (Nu în prima linie. Să-l odihnească Dumnezeu pe tata, care spunea că el, glumind, medic în rezervă fiind, ar fi mult în spatele liniei frontului, dar acolo nu e glonț de 7.65, ci obuz).Pentru că nu am nimic de făcut, chiar dacă am toată disponibilitatea, m-am gândit să-mi ocup vremea. După statistici, horeca s-a închis în 18 martie 2020. Practic, de prin 9 martie a intrat la ATI (e la moda exprimarea). De la 1 iunie 2020 am început să respirăm. Profitând, poate, de celebrele Certificate de stare de urgență, emise (evident online) de ministerul economiei, proprietarii ne-au “iertat” de plata chiriei. Trei luni. Tot respectul! Onor Guvernul, ne-a lăsat să deschidem terasele la 1 iunie. Am respirat și ne-am lins rănile până în 12 octombrie, când a început prima (și singura) carantină a Zalăului. Desigur, de la 1 septembrie am putut să primim la interior 30%. Pe cine interesa când afară era minunat să stai după atâtea luni de stat în casă. Se ridică carantina, în 10 decembrie, dar nu-i voie la interior, așa că rămânem doar cu terasa deschisă. Ce să vezi: afară, minus grade Celsius, doar e miezul iernii. Bun. “PARADISUL” ăsta ține până în 12 ianuarie, când trecem de 3 la mie. Și iar, doar terasă. În ianuarie… glumesti. Mai scăpăm un pic prin 8 februarie, până în 3 martie. Cine să se înghesuie când oricum e cea mai proastă perioadă din an. Apoi doar terasa iar, până în 28 martie, când intră restricțiile de weekend. Azi a revenit iarna. Până vineri. Poate că puteți trăi fără horeca. Cu siguranță horeca nu v-a putea trăi fără voi. De vineri vine primăvara. Să ne luati în calcul. Vă mulțumesc că ati ajuns până aici cu lectura”, scrie Mihai Grindean pe Facebook.