Cei patru apostoli sunt trei: Luca și Matei. Cam așa ar putea fi rezumată povestea procesului intentat de mai mulți polițiști instituției în care lucrează și felul în care a fost prezentată aceasta în spațiul public.
Sindicatul polițiștilor, Europol, a anunțat, în mediul online, că IPJ Sălaj trebuie să plătească penalități în valoare de 860.000 celor 50 de polițiști care au câștigat un proces pe drepturi salariale. “Această sumă crește în fiecare zi cu 5.000 lei. Iar pentru faptul că sentința definitivă nu a fost executată de conducătorul instituției, adică de către inspectorul șef al IPJ Sălaj, instanța i-a aplicat o amendă de 20% din salariul minim, adică 460 lei/zi. Legea nu se aplică într-o instituție de aplicare a legii”, a fost mesajul făcut public de Europol.
De fapt, nu 50 de polițiști au dat IPJ Sălaj în judecată, că 49, iar o parte dintre ei s-au mai retras pe parcurs. Și nu toți polițiștii au câștigat procesul, ci numai 7. Iar conducerea IPJ spune că instituția nu e încă bună de plată pentru că procesul nu e finalizat.
De altfel, și Sindicatul Europol a revenit după câteva zile cu mențiunea că penalitățile de 100 lei/zi au fost acordate doar pentru 7 polițiști dintre cei cărora li s-a admis cererea în dosarul prin care IPJ Sălaj a fost obligat să stabiliească salariului de funcție, fără sporuri sau alte adaosuri, la nivelul salariului minim brut pe țară.
S-o luăm însă de la început. În 2019, 49 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au decis să dea în judecată instituția, nemulțumiți de modul de calcul al salariilor și solicitând stabilirea lefurilor după alte criterii.
Tribunalul Sălaj a admis atunci cererea de chemare în judecată formulată de angajațiii IPJ și a decis că instituția trebuie să recalculeze salariile polițiștilor. “Obligă pârâtul I. P. J. Sălaj la stabilirea salariului de funcție, fără includerea de sporuri și alte adaosuri, începând cu data de 01.02.2017 conform HG nr. 1/2017 și HG nr. 846/2017, prin echivalarea salariului de funcție al reclamanților, fără sporuri și adaosuri, cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Obligă pârâtul Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj la stabilirea și calcularea pentru perioada 01.02.2017-31.12.2017 a salariului lunar al reclamanţilor în funcţie de salariul de funcţie de 1450 lei, fără sporuri și alte adaosuri, conform H.G. nr.1/2017. Obligă pârâtul la calcularea şi plata diferenţelor de drepturi salariale începând cu data de 01.02.2017, cu dobândă legală aferentă diferenţelor salariale neachitate, calculate de la data scadenţei achitării acestora şi până la data plăţii efective. Obligă pârâtul la recalcularea salariului lunar, începând cu data de 01.02.2017, şi pe viitor, până la intervenirea unor modificări legislative, ca fiind compus din: salariul funcţiei de bază (compus din salariul de funcţie- care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă), indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale, respectiv din salariul de funcție (care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată), salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale”, a decis Tribunalul Sălaj.
Doar că sentința instanței a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj. Instanța clujeană a împărțit dosarul, astfel că problema a ajuns să fie tranșată de mai multe complete de judecată. Așa se face că și sentințele pronunțate au fost diferite. Deși spețele au fost aceleași, deciziile nu au fost unitare. Altfel spus, au pățit și polițiștii cam ce pățesc, de ani de zile, muncitorii de la fosta fabrică Armătura, care au cerut în instanță recalcularea pensiilor iar sentințele primite au fost din cele mai diferite, pentru situații identice.
În dosarul la care face referire Sindicatul Europol, apar ca recurenți 7 polițiști. În cazul lor, Curtea de Apel Cluj a decis că cererile sunt justificate și le-a dat câștig de cauză. Mai mult, i-a aplicat și o amendă usturătoare conducătorului IPJ Sălaj, comisar-șef Marius Stupar.
“Aplică pârâtului Inspector Şef al IPJ Sălaj o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, cu începere de la data de 12 octombrie 2020 până la executarea hotărârii Sentinţa civilă nr. 269/04.04.2019, pronunţată de Tribunalul Sălaj în dosarul nr. 17/84/2019, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 1010/09.09.20202 a Curții de Apel Cluj, în privinţa obligaţiilor de <stabilire a salariului de funcţie; stabilirea salariului lunar; recalcularea salariului lunar, începând cu data de 01.02.2017 şi pe viitor>. Acordă fiecărui reclamant penalităţi, în condiţiile art. 906 C.p.c., în valoare de 100 de lei pe zi de întârziere, cu începere de la data de 12.10.2020 până la executarea de către debitorul – pârât IPJ Sălaj a obligaţiilor anterior menţionate prevăzute în titlul executoriu”, a dispus instanța clujeană.
Avocatul polițiștilor, Iulian Popiț, spune că decizia Curții de Apel este una definitivă, iar cursul firesc al lucrurilor ar presupune ca IPJ Sălaj să recalculeze acum salariile polițiștilor. Și, cu toate că instanța s-a pronunțat în mod diferit, corect ar fi să beneficieze de această recalculare nu doar cei 7 polițiști, ci toți cei care au intentat un astfel de proces instituției.
De cealaltă parte, șeful IPJ Sălaj, comisar-șef Marius Stupar, amendat cu o sumă considerabilă de Curtea de Apel, spune că va contesta decizia instanței. “Nu voi face niciodată nimic în afara legii, e exclus să nu pun în aplicare o hotărâre definitivă. Așteptăm motivarea instanței”, a declarat pentru Graiul Sălajului șeful poliției sălăjene.
Acesta a negat sumele fabuloase apărute în spațiul public, de exemplu acele penalități de 860.000 de lei pe care ar trebui să le plătescă IPJ, dar și faptul că instituția riscă să rămână fără bani de funcționare ca urmare a acestui proces. Marius Stupar spune că toate calculele se vor face după ce IPJ va primi motivarea sentinței de la instanță.
Da da.Marmota invelea ciocolate si toate oalele sparte se vor plati din buget.Adeca de la noi.
Și iar ați umplut o pagină…
Mai documentați-vă puțin atunci când redactati aceste articole!
Toți cei 49 de polițiști au câștigat definitiv, însă doar 7 dintre ei au solicitat penalități și sancțiuni deoarece nu a fost pusa în aplicare sentința definitivă!
Restul de 42 încă așteaptă punerea în aplicare a sentinței, dreptul lor fiind câștigat!