Avocado, pe numele său adevărat Persea Americana, este un arbore originar din Mexic, al cărui fruct, pe care îl cunoaștem mult mai bine astăzi, este comestibil. De formă sferică sau asemănătoare cu cea a perelor, fructul are coaja verde închis spre mov, consistența untoasă, iar la interior prezintă un sâmbure lemnos. Gustul autentic, adică cel al unui fruct de avocado copt în condiții optime, este o combinație între gustul de unt și nuci, cu arome ierboase și pământoase.

Avocado este cultivat astăzi nu doar în America Centrală și de Sud, ci și în Indonezia sau India, climatul propice fiind cel tropical sau mediteranean. Există diferite varietăți de avocado, în funcție de zona de proveniență: Mexic, Guatemala sau India. Pare că beneficiile fructului de avocado au fost descoperite relativ recent, de când se vorbește tot mai mult despre el, dar specialiștii spun că avocado era cunoscut încă de pe vremea aztecilor, care îl numeau “aoacatl”.

Descoperit mai târziu de către restul lumii, avocado a devenit preferatul nutriționiștilor, care știu bine despre ce vorbesc atunci când îl recomandă pentru consum. Acest fruct este utilizat în salate, sandwich-uri sau pentru a prepara guacamole (mâncare specifică mexicană), dar și la obținerea uleiurilor pentru gătit, a produselor cosmetice și a săpunurilor naturale. Avocado este bogat în proteine, grăsimi sănătoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6.

Un detaliu pe care este bine să îl cunoașteți este modul în care trebuie să alegeți fructele de avocado, în piețe sau la supermarket. Așadar, pentru a evita surprizele, alege un fruct cu coaja de culoare cât mai închisă, nu verde, ci mov închis dacă se poate. Dacă nu plănuiești să îl consumi imediat, cel verde poate fi la fel de bun, cu condiția să îl păstrezi câteva zile, învelit în hârtie de ziar, la temperatura camerei, metodă care îi va grăbi coacerea.

Avocado se consumă în stare naturală, nepreparat termic, dar poate fi la fel de bine așezat felii pe grătar, cu ulei de măsline, sare și piper, sau introdus în rețetele de supă (supă de pui cu lime și avocado, supă cremă de cartofi și avocado), paste și orez, asezonate cu lime și usturoi.

Miezul comestibil îl extragem în felul următor: mai întâi tăiem fructul pe lungime, la mijloc, în așa fel încât să obținem două jumătăți; scoatem sâmburele cu ajutorul cuțitului sau al unei linguri; cu același cuțit, tăiem miezul sub formă de cubulețe sau felii, fără a atinge însă coaja; iar ultima variantă presupune păstrarea miezului întreg și extragerea lui cu ajutorul unei linguri, mai ales dacă îl vom folosi în rețete de guacamole sau shake-uri.

Rețetă rapidă de Guacamole

Ceea ce pentru noi reprezintă un preparat exotic, se consumă în Mexic sau Brazilia ca untul pe pâine. Nu este greu de crezut, deoarece gustul delicios, aerat și ușor înțepător al acestui preparat a cucerit întreaga lume.

Pentru un Guacamole rapid și delicios avem nevoie de următoarele ingrediente: 2 fructe de avocado bine coapte, 3 căței de usturoi, o jumătate de ceapă tocată mărunt, o jumătate de linguriță boia de ardei iute, 1 lingură suc de lime, o roșie tocată mărunt, sare, piper și coriandru proaspăt, în funcție de gust.

Fructele de avocado se curăță de coajă, după care se scoate miezul cu ajutorul unei linguri și se introduce în blender. Adăugăm toate celelalte ingrediente, tocate mărunt, și amestecăm întreg conținutul, împreună cu sucul de lime. Pasta de guacamole poate fi păstrată la rece și se consumă cu pâine, nachos sau tortillas din comerț.