În județul Sălaj, ordinul Ministrului Educației prin care grădinițele pot funcționa și în perioada vacanței prelungite (de o lună) are efect doar în cazul grădinițelor cu program prelungit. Grădinițele cu program normal sunt toate închise, chiar și în cazul în care rata de infectare cu noul coronavirus în localități este de sub șase la mia de locuitori. Decizia aparține Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, astfel că pe raza județului funcționează doar 17 grădinițe, cu avizul Direcției de Sănătate Publică. În alte județe, inspectoratele școlare au decis că pot funcționa și grădinițele cu program normal, dacă au solicitări din partea părinților. Într-o astfel situație sunt județele Bihor, Cluj, Alba, Maramureș, Bistrița, Arad etc., unde oficialii din învățământ s-au gândit la copii și, implicit, la părinții lor.
Discuția privind discriminarea făcută între copiii care sunt înscriși la Program Normal (PN) și cei înscriși la Program Prelungit (PP) a fost lansată pe un grup de socializare de o mămică care se întreba ce va face cu copilul în această perioadă. Și pe bună dreptate, deoarece și părinții copiilor înscriși la grădiniță cu PN lucrează, iar Ministerul Educației tocmai ce le-a retezat dreptul de a beneficia de cei 75 la sută din salariu pentru a sta acasă să supravegheze copiii.
”În urma avizelor din partea ISJ Sălaj și DSP Sălaj, (…) va fi deschisă pe perioada vacanței, 02.04-04.05.2021, iar întreg personalul se va preocupa sa asigure condiții optime de igienă și securitate, precum și cadrul potrivit pentru desfășurarea de activități educative, specifice de vacanță, pentru copiii înscriși în unitatea noastră după următorul program: 08:00 – 13:00; părinții vor asigura zilnic hrana și apa pentru propriul copil, serviciile de cantină fiind suspendate în această perioadă. Totodată, fiecare copil care va frecventa grădinița, în această perioadă de vacanță, va fi primit la grupa la care este înmatriculat. Zilele de 02.04.2021, 05.04.2021 și 06.04.2021 vor fi zile libere legale pentru cei care sărbătoresc Paștele în această primă perioadă, iar zilele de 30.04.2021, 03.05.2021 și 04.05.2021 vor fi zile libere legale pentru cei care sărbătoresc Paștele în această a doua perioadă. Cursurile vor începe în data de 05.05.2021”, este mesajul primit de părinții copiilor înscriși la grădinițele cu program prelungit.
Decizie locală… pentru a nu se crea un precedent
Am aflat din diverse comentarii că fiecare grădiniță a discutat opțiunile pe care le au în cadrul consiliilor de administrație, apoi, în baza hotărârii CA s-au solicitat avizele de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. Inspectoratul Școlar Județean a luat hotărârea ca doar grădinițele cu PP să ceară avize de la DSP pentru că nici în perioada altor vacanțe nu erau deschise grădinițele și astfel… să nu se creeze un precedent. Numai că decizia s-a trimis verbal, nu în scris, iar directorii s-au conformat.
”S-a presupus că acei copii înscriși la PN au cine să-i îngrijească pe perioada vacanței; dacă au optat pentru program scurt are cine să-i scoată pe copii de la grădiniță la ora 13.00”, spune una dintre mămici, contrariată de logica funcționării grădinițelor în această perioadă.
Cadrele didactice, trimise în concediu
În mod obișnuit, fiecare salariat își ia concediu când are nevoie de el. Nu și în cazul cadrelor didactice care, în urma Ordinului MEN din 29 martie 2021 de a prelungi vacanța și a deciziei luate la nivel de învățământ județean, ar fi trebuit să își ia obligatoriu două săptămâni de concediu. Totuși, Sindicatul Liber din Învățământ a întrebat Ministerul Educației cum stă treaba cu concediile cadrelor didactice deoarece nu este normal să fie obligatoriu, mai ales după atâta perioadă de școli și grădinițe închise din cauza pandemiei și a situației proaste din Educație în care se regăsesc toți copiii. Ministerul a răspuns: cadrele didactice nu pot fi obligate să își ia concediu în această perioadă. Totuși, grădinițele cu PN nu au rămas deschise.
”În baza adresei primite de la MEC, în care se spune că nu pot fi obligate cadrele didactice să îți ia concediu toată luna aprilie, grădinițele puteau fi deschise. Educatoarele de la PN puteau participa măcar două săptămâni, desfîșurând activități cu copiii din grupele cu program normal. Nu se amestecă, în general, copiii de la PN cu cei de la PP. Dar, acum nu se amestecă nici grupele de PP între ele, fiecare rămâne la grupa sa. Se putea oferi posibilitatea copiilor de la PN să participe măcar în jumătatea perioadei la activități. Ei nu au de recuperat?”, au explicat pentru Graiul Sălajului surse care au droit să își păstreze anonimatul.
În alte județe situația este cu totul alta: grupele de program prelungit funcționează la program prelungit, cele de program normal la programul obișnuit. Așa se face că județe cu incință mai mare a cazurilor de Covid, cum sunt Clujul sau Bihorul, au lăsat deschise aproape toate grădinițele, iar la noi în județ funcționează doar o parte.
Grupe de Program Normal sunt și în mediul rural, unde posibilitățile financiare ale părinților sunt limitate. Măsura aceasta lovește cu precădere în copiii din medii defavorizate. Toate studiile din ultimul an arată că prăpastia din Educație dintre copii/elevi s-a adâncit prin neparticiparea la cursuri, în sensul că rămânerea în urmă a celor din medii defavorizate s-a accentuat.