Nu trebuie să fii neapărat bogat ca să faci fapte bune. Asta ne-a zis Viorel Nagy, un zălăuan care trăiește dintr-o indemnizație de 375 de lei, dar care a muncit în ultimele luni să aducă bucurie unei familii cu patru suflete din Năpradea.
Din tragedii se pot naște lucruri bune
Cu câteva zile înainte de Crăciun, anul trecut, o familie din Năpradea a trecut prin cea mai mare dramă care li s-ar fi putut întâmpla: tatăl și-a pus capăt zilelor, lăsând în urmă o soție casnică și trei copilași mici: Alex (care avea 11 ani atunci), Marius (10 ani) și Daniel (5 ani). Comunitatea le-a sărit în ajutor să treacă cât mai bine peste iarnă, însă familia a rămas fără venituri, cu rate la bancă. Iar casa în care locuiau însemna două cămăruțe insalubre și o bucătărioară veche, fără sursă de apă, decât de la fântâna din curte. Drama familiei din Năpradea a ajuns în atenția publică și mulți oameni de bine au încercat să-i ajute. Printre aceștia s-a aflat și Andrei Joldeș din Zalău, care de mai multă vreme se ocupă de cazuri umanitare. Are o asociație sportivă ”Spartacus” prin care încearcă să ofere șansa de a face sport și copiilor din mediul rural sau din familii pentru care taxele pentru sport la cluburile private înseamnă un adevărat efort financiar. A cochetat o vreme și cu politica, însă a renunțat deocamdată. Cazul familiei din Năpradea l-a sensibilizat profund. Inițial a mers de sărbători cu alimente, ca să fie de ajutor. Atunci a văzut condițiile în care locuiau copiii rămași orfani de tată și s-a decis că trebuie să facă mai mult pentru ei. Mai întâi a vrut să facă ceva pentru copiii mai mari, așa că de la sfârșitul lunii ianuarie a început să-i aducă la Zalău în weekend și a angajat o învățătoare care să-i ajute la română și matematică. Andrei Joldeș spune că cei doi copii au rămas în urmă cu învățătura și au mare nevoie de ajutor ca să recupereze. Aici îi cazează la o pensiune și prima dată când i-a adus i-a trimis să facă duș.
”Am așteptat să iasă de la duș, jumătate de oră, patruzeci de minute, o oră. Am intrat să văd ce se întâmplă cu copiii ăștia de nu mai ies din baie și i-am găsit stând pur și simplu sub duș, uitându-se ce frumos curge apa. Atunci m-am decis că trebuie să le ofer aceleași condiții și acasă”, spune Andrei Joldeș.
Și a început să pună în aplicare planul de a le oferi condiții mai bune și acasă.
Deocamdată, baie și bucătărie pentru familia din Năpradea
Andrei Joldeș a început să caute sprijin la firme și oameni cu suflet mare, care au donat fie bani, fie obiectele necesare pentru a renova bucătăria familiei din Năpradea. Și pentru a construi efectiv o baie. Dar pentru asta trebuia mai întâi să le asigure apă curentă în casă. Împreună cu Viorel Nagy, omul bun la toate, au săpat pentru hidrofor și pentru a trage apă din fântână până în casă. Apoi a cerut sprijin de la cunoscuți și de la firme să-i ajute ba cu materiale de construcție, ba cu geamuri, uși, gresie, faianță, mobilier. Andrei Joldeș spune că au fost momente în care nu aveau nici bani de combustibil să meargă până la Năpradea, însă de fiecare dată când se împotmoleau, se întâmpla o minune care-i făcea să meargă mai departe. De ici, de colo, a apărut ba o donație în bani, ba cineva care le trimitea materialele necesare. Astfel că în urmă cu două săptămâni, împreună cu prietenul său, Viorel Nagy, au reușit să facă să curgă apă și apă caldă în bucătăria și în baia familiei din Năpradea.
”Când am reușit să legăm mașina de spălat, femeia a băgat cinci ture de haine în ziua aceea. Să nu vă spun cât de încântat a fost ăla micu` de primul duș. O întreba pe maica-sa dacă mai poate să stea, că prea frumos e în baie. După aceea ne tot întreba dacă poate să spele vasele, că era fascinat de cum curgea apa la robinet. Știu, pentru noi e ceva normal, dar pentru ei, care n-au avut niciodată apă în casă, e aproape o minune”, povestește Andrei Joldeș.
Hai să facem dormitorul!
Acum, cei doi zălăuani vor să le ofere și condiții bune de dormit. Casa are două camere care ar putea fi folosite ca dormitoare, însă numai una e locuibilă oarecum, cea de-a doua are nevoie de reparații capitale, inclusiv la structura zidurilor. Așa că se pun pe treabă să facă măcar una dintre camere demne de a fi numite dormitor. Cel puțin momentan, pentru că acum dorm într-un pat mama cu Alex și copilul mai mic, iar mijlociul se chinuie pe un fotoliu vechi.
”Am reușit să facem rost de donații pentru parchet și folie, dar mai întâi trebuie să turnăm șapă și avem nevoie de materiale ca să putem să continuăm”, spune Andrei Joldeș. Un dulap mare le-a fost promis de către o firmă din Zalău, o altă firmă din Maramureș le-a promis că le face un colțar mare pe care să poată dormi toată familia, însă acolo trebuie să achite materialele. Mai este mult de lucru și Joldeș spune că orice sprijin, orice donație, le-ar prinde bine, ca să poată termina și camera de dormit pentru cei patru. ”Donații se pot face pe Asociația Sportivă Spartacus, Cont deschis la banca Transilvania cod iban RO83 BTRL RONC RT05 0891 3901. 10 lei, 50 de lei, orice sumă cât de mică ne ajută să mergem mai departe”, este apelul zălăuanului, ambiționat să termine cât de repede și dormitorul. ”Ne gândim și la a doua cameră, da acolo e deja mult de investit, că trebuie să reconstruim inclusiv zidurile. Însă va trebui să o facem, cândva, pentru că și copiii cresc și nu vor putea să stea mereu toți patru în aceeași cameră. Însă, pe rând, cu ajutorul lui Dumnezeu, care ne trimite oameni cu suflet mare să fie lângă noi”, mai spune Joldeș.
Viorel, omul lui Dumnezeu
În toată această perioadă, mâna dreaptă a lui Andrei Joldeș a fost Viorel Nagy, omul priceput la toate, cel care a fost și constructor, și instalator, și zugrav. Un om care trăiește dintr-o indemnizație de handicap de 375 de lei pe lună, dar care știe ce înseamnă lipsurile și nu a pregetat să sară în ajutor. Viorel a fost abandonat de părinți și a crescut la casa de copii din Șimleu Silvaniei de la 7 luni. A făcut școala de meserii la celebra Școală Specială nr. 13 din Zalău, dar viața l-a determinat să învețe de toate, așa că acum se pricepe să zidărească, să facă instalații, să zugrăvească, chiar și să repare mașini. ”El este pocăit, eu reformat, dar bunătatea oamenilor nu vine nici din câți bani au, nici din ce religie, nici din educație, vine din sufletul omului”, spune Andrei Joldeș.
Iar Viorel Nagy este mândru că a putut să fie de ajutor: ”Nu trebuie neapărat să fii bogat ca să poți face fapte bune. Dacă n-ai bani să ajuți, poți pune mâna să faci și Domnul îți măsoară sufletul după cum ai făptuit”, spune și Viorel Nagy. Iar cei doi zălăuani se bazează pe ajutorul lui Dumnezeu că vor găsi oameni de înțelegere și sprijin să termine renovarea casei familiei din Năpradea.
”Cu cei doi copii pe care îi aduc în Zalău cheltui cam 600 de lei pe săptămână, dacă ar fi să calculez combustibilul, cazarea, mâncarea și orele. Nu am tot timpul bani suficienți, uneori mă împrumut, dar vreau să-i ajut să recupereze materia la română și matematică. Acum sunt la nivel de clasa a doua, dar se văd progrese substanțiale la ei. Familia are și o rată de plătit la bancă. Deocamdată am găsit pe cineva care le-o plătește câteva luni, sper să putem să-i ajutăm și după aceea. Sunt multe de făcut pentru ei și cu ajutorul lui Dumnezeu vom reuși”, spune, convins, Andrei Joldeș.
Cont deschis la banca Transilvania: RO83 BTRL RONC RT05 0891 3901