Începând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat, anunță Ministerul Educației, prin intermediul unui comunicat de presă. În acest sens, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul trecut de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare. Mai mult, prin Hotărârea de Guvern nr.1.064/2020, guvernanții au stabilit cuantumul minim al burselor școlare la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii.

“Având în vedere că administrațiile județene ale finanțelor publice au inițiat deja procesul de repartizare a acestor sume către autoritățile locale, unitățile de învâțământ au obligația să solicite în cel mai scurt timp, sumele necesare pentru ca elevii să intre cât mai curând în posesia drepturilor acordate. De asemenea, ne exprimăm convingerea că toate consiliile locale vor respecta prevederile H.G 1.064/2020 și vor adopta hotărârile proprii prin care este asigurat cuantumul minim garantat de 100 de lei, pentru toate tipurile de burse (de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social)” , se arată în comunicatul de presă.

Potrivit legislației în vigoare, bursele de merit se acordă elevilor care: au rezultate deosebite la învățătură (au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional); au obținut locurile I, II sau III, la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale, organizate de Ministerul Educației sau celor care s-au clasat pe podium la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, sportive, sau tehnico-științifice, la nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Bursele de performanță se dau elevilor care: au obținut locurile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale, organizate de minister; s-au calificat la loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației, pentru competițiile internaționale sau, de asemenea, pentru elevii clasați pe primele 3 locuri la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Bursele de ajutor social se acordă elevilor orfani de ambii părinți și celor din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o școală din localitatea de domiciliu.

De asemenea, mai primesc burse de ajutor social elevii proveniți din familii care îndeplinesc în mod cumulat, următoarele condiții: nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie sau nu dețin terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare și de șes, și de 40.000 mp, în zonele montane.