Buciumi este una dintre cele mai frumoase comune ale județului Sălaj și este formată din satele Buciumi (reședința comunei), Bodia, Bogdana, Huta, Răstolț și Sângeorgiu de Meseș. Comuna este așezată pe plaiurile pitorești ale Munților Meseș și nu duce lipsă de atracții turistice. Dacă ești în trecere pe aici, cu siguranță trebuie să vizitezi Castrul Roman, Muzeul Satului Buciumi, Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Răstolț, Izvoarele Agrijului și traseele montane dinspre Munții Meseș spre Măgura Priei.

Primar la Buciumi este, pentru al treilea mandat, Ioan-Eugen Lazăr (PSD), care a obținut la ultimele alegeri 1.071 de voturi din totalul de 1400 de voturi valabil exprimate, detașându-se considerabil față de contracandidatul său. Asta denotă faptul că oamenii i-au acordat, mandat după mandat, încrederea pentru a continua șirul investițiilor pentru dezvoltarea comunității.

Administrația locală a muncit în folosul comunității și, an de an, a atras fonduri pe toate planurile, finalizând numeroase proiecte, iar bilanțul realizărilor este impresionant.

În anul 2020, în comună s-au finalizat trei proiecte finanțate prin PNDL2. Prin primul proiect s-au reabilitat și extins sediile primăriei și Căminului Cultural din localitatea Buciumi. Valoarea investiției este de 1.600.000 lei. A fost modernizată infrastructura rutieră, și aici vorbim de 8,4 km de străzi, rigole și căi de acces. Reabilitarea școlii cu clasele I-IV și a grădiniței din Buciumi s-a finalizat în 2019, iar investiția se ridică la 2.100.000 lei.

Anul 2021 vine cu noi proiecte (PNDL) aflate în curs de desfășurare la nivelul comunei Buciumi. Se lucrează la modernizarea, extinderea și dotarea Școlii Gimnaziale nr.1 (cu clasele V-VIII) din Buciumi, cu execuția realizată în procent de 70%. Valoarea investiției este de 4.000.000 lei. Al doilea proiect de investiții care va fi finalizat în 2021 vizează asfaltarea a 4,6 km de străzi din comună și modernizarea, precum și extinderea sistemului de iluminat public. Proiectul este finalizat în proporție de 60%, iar fondurile investite sunt de 800.000 lei.

Prin fonduri europene, la nivelul comunei se derulează două proiecte. Primul proiect este de reabilitare și restructurare a Cămiului Cultural din Bogdana, cu 70% din lucrări finalizate și cu o investiție de 800.000 de lei. Legat de modernizarea Bazei Sportive din Buciumi, aici lucrările abia au început. Acestea presupun: construirea unui nou vestiar, mai mare, deoarece comuna este gazda unor competiții sportive ocazionale (Cupa Văilor), amenajarea terenului bazei pentru a-l aduce la standarde europene și construirea unei tribune cu 200 de locuri. Se lucrează intens și la racordarea gospodăriilor din comună la alimentarea cu apă potabilă.

“Comuna mai are pregătit un proiect amplu pentru canalizare, ca și parte din Programul Național de Reziliență, și am solicitat, prin PDNR, finanțare pentru reabilitarea și modernizarea DC70B, drum care face legătura cu Stârciu, în bazinul Crasna, foarte util, de altfel. La momentul de față este pietruit, însă se circulă greu. Și ar mai fi DC70C, 1,8 km de drum, între Bogdana și Sângeorgiu de Meseș. Vrem să depunem cât mai multe proiecte pe fonduri și să atragem cât mai multe finanțări”, ne spune edilul.

Obiectivele de viitor ale primarului Ioan-Eugen Lazăr nu sunt puține și, având în spate o echipă de specialiști și consultanți dedicați, acesta este încrezător că va reuși să atragă și mai multe fonduri pentru dezvoltarea comunei sale.

“Prin CNI, suntem la stadiul întocmirii documentației tehnice pentru proiectul de reabilitare și modernizare a dispensarului uman din Buciumi. Am aflat pe data de 18 februarie că suntem cuprinși pe lista de sinteză și se vor face demersuri pentru licitația lucrărilor. Căutăm soluții de finanțare pentru cei 4 km de străzi care mai sunt de asfaltat în toată comuna, și aici vorbim de străduțe lăturalnice sau capete de străzi, cu dimensiuni cuprinse între 120-300 metri. Mai vrem să contruim 3 poduri, unul la Buciumi, două la Bodia, și o punte pietonală. De asemenea, de la CNI vrem să obținem bani pentru reabilitarea și modernizarea celor două școli din Sângeorgiu de Meseș și Răstolț. Aici nu sunt elevi momentan, dar clădirilor le putem găsi altă utilitate”, spune primarul din Buciumi.

Viziunea edilului privind dezvoltarea pe viitor a calității vieții în comuna Buciumi mai cuprinde anveloparea celor două școli cu clasele I-IV și a grădinițelor din localitățile Bogdana și Bodia. Pentru acest lucru se acordă din Fondul de Mediu European câte 1.5000.00 lei/UAT. Se mai dorește construirea, pe viitor, a patru capele, în Sângeorz, Bodia, Bogdana și Răstolț pentru că, momentan, doar localitatea Buciumi dispune de capelă.

Primarul pune accent pe comunicarea cu oamenii din comună și consideră că, sprijinit fiind de către aceștia, împreună vor reuși să facă multe lucruri bune și frumoase, care să dezvolte și să mențină comunitatea lor pe podiumul celor mai bine dezvoltate comune din județ.