Haitele de cainii vagabonzi bagă spaima in cetăţeni.
Ca şi in orice oraş al ţării, cainii fără stăpan sau mai european spus „comunitari” işi fac de cap pe străduţele din Municipiul Zalău. Organizaţi in haite, aceştia dau bătăi de cap cetăţenilor oraşului indiferent de anotimp. „Vă rog, in numele mai multor cetăţeni din cartierul Brădet, să faceţi ceva impotriva cainilor fără stăpan, de care nu mai ştii cum să te fereşti cand mergi pe stradă şi in special la tomberoanele de gunoi”, spune Butcovan Viorica pe site-ul domnuleprimar.ro. Un alt cetăţean cere ajutorul Poliţiei Comunitare pentru a scăpa de lătratul maidanezilor. „Să vină Poliţia Comunitară pentru că pe strada Andrei Mureşanu există o mulţime de caini care latră toată noaptea. Nu ne putem odihni din cauza lor. Poliţia Comunitară ar putea face ceva?”, intreabă Jecan Dorel.
Cainii stau in „arest” numai 48 de ore
Cainii prinşi de hingheri de pe străzile oraşului raman in adăpost 48 de ore. „In acest interval, cainii care au stăpan pot fi recuperaţi, după achitarea taxei de recuperare in valoare de 302 lei. După 48 de ore se pierde dreptul de proprietate”, ne-a declarat Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvant al Primăriei Zalău. Dacă nu sunt revendicaţi, cainii sănătoşi sunt deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi, se crotaliază şi sunt eliberaţi in zonele din care au fost aduşi. Cainii cu boli grave, incurabile, sunt eutanasiaţi după şapte zile. Ieri, in adăpostul de la ADP erau cazaţi şase caini comunitari. In cadrul serviciului de ecarisaj lucrează doi hingheri, un tehnician veterinar, un şofer şi un medic veterinar.
Poliţia Animalelor vrea adăposturi
Duma Eleonora, şeful Poliţiei Animalelor Sălaj, spune că instituţia pe care o conduce doreşte să ia măsuri pentru a nu mai exista acele haite de caini in cartiere. „Noi trebuie să luăm măsuri să nu mai existe haite şi scopul nostru este să creăm adăposturi pentru caini şi să limităm inmulţirea lor excesivă”, afirmă Duma Eleonora. De asemenea, Poliţia Animalelor ridică un semnal de alarmă in ce priveşte sterilizarea patrupedelor. „Trebuie verificat dacă sunt sau nu sterilizaţi cainii ridicaţi din oraş. Dacă nu sunt sterilizaţi degeaba au acel cip, pentru că o căţea fată de două ori pe an”, a conchis protectoarea animalelor.