Dezbaterile pe tema a ce se face și ce nu se face pe drumurile județene nu au loc doar în ședințele de Consiliu Județean, uneori acestea se mută și în online. Starea drumurilor, implicit a celor județene, suscită mult interes, dar și luări de poziții politice. Odată cu schimbarea produsă la nivelul Consiliului Județean, consilieri județeni care în vechea administrație nu comentau mare lucru, acum vor rezultate urgente și impecabile de la noua conducere.
A dispărut piatra de pe drumul de la Fodora
Consilierul județean PSD Alin Demle a postat fotografii cu un drum de pământ despre care susține că e drum județean din Fodora, comuna Gîlgău, pentru care în decembrie s-ar fi alocat bani din bugetul județului pentru pietruire și susține că a dispărut piatra și, astfel, s-au irosit banii.
”A dispărut piatra, pe drum județean, la Fodora, lucrare executată acum o lună și jumătate și recepționată”, a fost comentariul consilierului județean PSD, Alin Demle.
Pozele postate de consilier arată un drum de pământ relativ nivelat, fără gropi, ca și cum s-ar fi lucrat acolo, dar lipsește piatra. Imaginile îi dau oarecum dreptate consilierului PSD. Acolo e vorba de o bucată de drum care era din piatră, dar din cauza circulației intense s-a degradat foarte tare. Potrivit primarului comunei Gîlgău, Cristian Ungur (PNL), a fost nevoie de lucrări urgente pentru nivelare, ca să se poată circula cât de cât, în așteptarea reabilitării complete a drumului.
Licitații fără interes pentru constructori
Drumul în cauză este DJ109F, de la Fodora, comuna Gîlgău, până la intersecția cu DN 1C (care face legătura între Baia Mare și Dej), pe o porțiune de aproximativ 800 m. Vechea administrație a Consiliului Județean a făcut un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei care cuprindea proiectarea și execuția de drum și pod și a fost scos la licitație de două ori, însă nu a suscitat interes din partea constructorilor, astfel că nu s-a prezentat nimeni la licitație. La sfârșitul anului trecut, în bugetul Consiliului Județean rămânea ca excedent suma alocată, 1,5 milioane de lei, astfel că banii au fost redistribuiți spre alte cheltuieli. Pentru că drumul respectiv era impracticabil, s-au decis lucrări urgente de nivelare și pietruire, pentru care s-au alocat sume de la Consiliul Județean și de la bugetul comunei Gîlgău, undeva la 38.000 de lei fără TVA.
”Lucrările s-au făcut, a fost și pietruit drumul, dar vorbim de trafic greu, în condițiile în care sunt lucrări de refacere a podului pe drumul național spre Dej și traficul se redirecționează pe aici. Normal că după două luni de folosință nu se mai vede piatra pe drum, dar lucrările sunt provizorii și așteptăm reabilitarea”, spune primarul comunei Gîlgău, Cristian Ungur.
Consiliul Județean Sălaj, de cealaltă parte, a decis să despartă lucrările de proiectare de lucrările de execuție pentru drumul respectiv. Potrivit informațiilor furnizate de către CJ Sălaj, licitația de proiectare este în faza finală, iar execuția se va licita separat, atât pentru drum, cât și pentru pod.
Consilier județean confuzat
Alin Demle este unul dintre consilierii județeni PSD extrem de activ pe zona de online, care face opoziție la baionetă noii conduceri a Consiliului Județean. Însă, deși este la al treilea mandat de consilier, încă mai face confuzii între proiecte de reabilitare de drumuri. A recunoscut cu nonșalanță că drumul la care face referire este obiectul unui amplu proiect de reabilitare pe fonduri europene, ceea ce a atras intervenția consilierului președintelui CJ Sălaj.
”Nu am vrut să intru în discuție pentru a nu se interpreta, dar când văd minciuni și dezinformări nu pot să stau pe margine.
1. Drumul județean DJ 109E Fodora – Rus – Buzaș – Lozna – DN1H va fi reabilitat în întregime din fonduri europene, este pregătit caietul de sarcini și urmează a fi scoasă la licitație execuția lucrărilor.
2. În luna februarie s-a semnat un acord de parteneriat între CJ și comuna Lozna pentru a fi pietruit drumul, deoarece este total impracticabil, până la demararea efectivă a lucrărilor (după încheierea licitației). Foto mai jos.
3. Lucrările de pietruire nu au fost efectuate, deci nu are ce piatră să dispară, cum tendențios dezinformează Alin Demle, deoarece primăria Lozna încă nu are aprobat bugetul pe anul 2021.
4. PSD a votat împotriva pietruirii sectorului de drum respectiv, motivând că sunt “aruncați pe apa sâmbetei banii”, deși li s-a explicat că până la demararea lucrărilor din fonduri europene mai e cale lungă. Au replicat ca ar trebui intensificată munca, să se atribuie execuția mai repede.
5. Poate ne explică Alin Demle de ce licitația pentru DJ 191C a durat 3 ani, iar pentru DJ 108A 2 ani, în mandatul domnului Marc? Dezinformările și minciunile nu înseamnă Opoziție”, a replicat Paul Gorgan, consilierul președintelui CJ Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu.
Abia după intervenția lui Paul Gorgan a realizat și consilierul PSD că a confundat drumurile și a încercat să o dea la întors, contra-atacând.
”Paul Gorgan, eu am intrat de la Bârsau spre Fodora…191 C? Dacă nu greșesc…și face parte din acel proiect! Oricum știu sigur că și pe acea porțiune există proiect…nu știu dacă face parte din acel proiect (eu știu că da) dar pietruirea nu se mai vede…asta este ideea…s-au aruncat bani pe apa sâmbetei…Să văd ce este la Mesteacăn Poic…? Curios…Vineri o să postez aici…și nu numai… poate o să se vadă ceva…nu au fost încă viituri să spele drumul”, a comentat Alin Demle.
Așteptăm cu interes noile dezvăluiri ale consilierului PSD Alin Demle. Deocamdată ne amuzăm de contrele online dintre putere și opoziție la nivel de Consiliu Județean. Asta până urcăm în mașină și cutreierăm județul pe drumuri județene, orășenești și comunale. La final, facturile de la mecanicii auto nu mai par deloc amuzante.
Va rog nu mai faceti articole din ce posteaza Alin Demle! Jenant.
Evident acest personaj – consilier judetean PSD – este un maestru in a crea confuzie, dezinformare, minciuna. Corecta pozitia d-lui Gorgan!