După ce am luat slănina de la fum şi nu avem frigider, sau nu ne incape in frigider, putem păstra pană-n vară şi toată vara slănina in cenuşă, intr-o ladă incăpătoare in care punem un strat de cenuşă de 4-5 degete. Intindem peste cenuşă hartie de ziar. Invelim slănina intr-o panză şi o punem pe hartie. Acoperim bine cu hartia de ziar. Turnăm alt strat de 4-5 degete de cenuşă şi aşa mai departe pană sus. Aşezăm lada intr-o cameră uscată şi răcoroasă. In felul acesta slănina se păstrează foarte bine.
Şunca se păstrează bine in fan. Luăm un sac de panză deasă, punem pe fund un strat de fan tăiat mărunt, in grosime de 4-5 degete. Punem inăuntru şunca. Indesăm de jur imprejurul ei fan, ca şi deasupra, astfel ca şunca să fie invelită din toate părţile cu un strat de 4-5 degete de fan bine indesat. in modul acesta se păstrează şunca foarte multă vreme păstrandu-şi gustul şi frăgezimea.