Cu bani puţini se poate face treabă bună
După mai multe insistenţe, primarul Dorel Vancea a acceptat să facă o incursiune prin „vadul” de prim edil al comunei, o incursiune scurtă, incărcată de modestia care il caracterizează. „Nu le poţi face tuturor pe voie zice primarul, şi fără bani nu realizezi mare lucru. De pildă, un fost coleg de-al dumneavoastră de la ziar, localnic fiind, imi poartă pică pentru faptul că nu am asfaltat uliţa pe care locuieşte pană la el la poartă. Dar noi n-am făcut decat să respectăm proiectul şi asta l-a supărat rău pe fostul ziarist”. L-am rugat totuşi să enumere cateva dintre obiectivele realizate in acet mandat de primar. In paranteză fie spus Dorel Vancea se află la a treia legislatură şi cine ştie cat de mult il va mai ţintui comunitatea pe scaunul de prim edil. „Pentru a scurta calea dintre satele Poieniţa şi Ciocmani, am modernizat drumul comunal DC 29 pe o distanţă de doi kilometri, din care 1350 de metri betonaţi. In centrul comunei am betonat şi asfaltat 1,5 kilometri de străzi. In localitatea Ciocmani am betonat 500 de metri liniari, din cei 1000 de metri prevăzuţi. Am executat lucrări privind combaterea inundaţiilor in localitatea Băbeni şi Ciocmani in lungime de doi kilometri.
Nu poţi sta cu mainile-n san, chiar dacă-i criză
Comuna Băbeni face parte alături de incă opt comune din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Valea Someşului”. Scopul şi misiunea asociaţiei vizează dezvoltarea economică prin atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe Măsura 322. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte intotdeauna cu cea din targ. Aşa că proiectul depus de Primăria Băbeni a fost reportat. Ambiţios cum il ştim, primarul Dorel Vancea a depus un proiect integrat prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Printre obiectivele proiectului se numără aducţiune de apă potabilă in satul Cliţ. Se fac la ora actuală studii de fezabilitate pentru introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare in localităţile Ciocmani şi Băbeni, satele cu numărul cel mai mare de locuitori, finalizarea lucrărilor de asfaltare a uliţelor din comună pe o lungime de 10 kilomtri. Totodată se are in vedere amenajarea spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii, inălţarea unui monument in centrul comunei in cinstea oamenilor locului care au căzut in cele două conflagraţii mondiale, precum şi construirea unui Cămin de bătrani in colaborare cu Biserica ortodoxă. Totodată vom elabora Planul Urbanistic general al comunei, şi am depus documentaţie la Ministerul Dezvoltării şi Turismului pentru lucrări de infrastructură (asfaltare DC 29 Ciocmani-Poieniţta-Piroşa-Băbeni şi străzi in localităţile comunei Băbeni in lungime de 10,6 Km.
O investiţie de-o vară
Şcoala cu clasele I-IV din satul Piroşa n-a mai primit de 20 de ani in nici o toamnă elevi, pentru simplul fapt că ei nu mai există. De ani buni primarul Dorel Vancea s-a zbătut să obţină o aprobare pentru construirea unei săli multifuncţionale in locul fostei şcoli. In Piroşa problema spaţiilor obştii era atat de acută incat nici cameră pentru secţia de votare nu era. După mai multe intervenţii la nivel inalt , Ministerul Educaţiei şi-a dat avizul. De la demararea investiţiei şi pană la finalizarea ei n-a durat decat o vară. In toamna trecută sala multifuncţională din Piroşa a fost inaugurată printr-un praznic al „Fiilor satului”. Valoarea investiţiei s-a apropiat de 15.000 de lei. Banii alocaţi au fost din surse proprii, adică de la bugetul local şi o brumă de sponsorizare. Dar merită, fie numai şi pentru faptul că locuitorii Piroşei au un spaţiu unde să-i pomenească pe cei morţi, prin parastase, unde să organizeze o nuntă (dacă se vor găsi mire şi mireasă), un botez dacă in sat va fi cine să nască şi chiar unele intalniri de interes comun.
Pe Someş de zeci de veacuri
Culoarul Someşului, dealurile Şimişna-Garbou şi podişul Purcăreţ-Boiu Mare, fac contactul de teren pe care se intinde comuna Băbeni. Din punct de vedere administrativ, comuna Băbeni are in componenţă cinci aşezări ;Băbeni, reşedinţă de comună, Ciocmani, Cliţ, piroşa şi Poieniţa. Ca vechime a atestării documentare, localitatea Băbeni apare pentru prima dată menţionată in documentele din anul 1377, sub denumirea de Baba. Populaţia comunei număra la ultimul recensămant 2063 de locuitori. Depozitele grosiere de pietrişuri şi nisipuri din Luncaa Someşului au permis dezvoltarea exploatării acestora in balastiere. Fondul turistic al comunei este alcătuit din elemente de mare valoare. Rezervaţia peisagistică de interes naţional Stana Cliţului, Pietrele Moşul şi Baba din hotarul satului Poieniţa, Lunca Someşului sunt principalele elemente de atracţie ale comunei. La acestea se adaugă obiectivele de natură antropică cum sunt biserica den lemn „Sfinţii Arhangheli” din Piroşa, datată din secolul al XVIII-lea şi biserica de lemn cu acelaşi nume din Poieniţa , datată tot din secolul al XVIII-lea şi pictată in anul 1863.
Pentru cei ce se vor intoarce la obarşie
Precum la Piroşa nici Şcoala primară din Poieniţa nu mai este frecventată de vreun elev, imobilul insă nu a fost lăsat in voia soartei şi a… intemperiilor. Cu bani din fonduri proprii Primăria a demarat investiţia de reabilitare… Reabilitarea a constat in schimbarea acoperişului, rencuieli interioare şi vopsit in exterior, inlocuirea tamplăriei clasice cu geam termopan, tavane de rigips, gresie, faianţă etc. valoarea investiţiei se ridică la 12.000 de lei. Nu-s bani aruncaţi in vant. Zecile de tineri din Poieniţa plecaţi la muncă in străinătate se intorc in sat, işi construiesc case şi mulţi dintre ei nu au de gand să zăbovească timp indelungat printre străini. Copiii lor vor avea atunci un loc unde să dezlege taina slovelor.