Vaccinul Johnson&Johnson este al patrulea vaccin anti-Covid 19 omologat în Uniunea Europeană, după cele produse de Biontech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Spre deosebire de cele din urmă, vaccinul J&J are avantajul administrării unei singure doze. La celelalte trei produse este nevoie de câte două doze pentru a obține efectul imunitar dorit.

Grupul american va începe să distribuie vaccinul său anti-Covid în Europa începând cu 19 aprilie și va fi inclus și pe adeverința verde sau pașaportul pentru vaccinare care urmează să fie implementat la scară largă în Europa, începând din această vară.

Până în prezent, vaccinul Johnsons&Johnsons a fost distribuit doar în SUA și Africa de Sud, dar distribuția sa urmează să înceapă, de asemenea, în Canada și Bahrain, unde a fost aprobat deja.

Este important de reținut că serul Johnson are la bază un vector viral, potrivit unei tehnologii deja utilizate de compania producătoare, în special împotriva virusului Ebola. Nu folosește un ARN- mesager precum cei de la Pfizer și Moderna. Un alt avantaj este acela că poate fi stocat la temperatura unui frigider obișnuit.

Pentru a răspunde cererii mari și pentru a putea crește producția, Johnson&Johnson a încheiat în ultimele luni mai multe acorduri cu laboratoare și subcontractanți din Europa, care vor fi responsabili atât pentru respectarea compoziției serului, cât și pentru ambalarea în flacoane. Și aici vorbim despre companiile Sanofi-Franța, Catalent-Italia și IDT-Bilogika-Germania. Cu toate acestea, substanța activă care asigură eficacitatea vaccinului va veni doar de la laboratoarele Johnson din Leiden, Olanda.

Uniunea Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, cu posibilitatea de a mai extinde comanda pentru alte 200 de milioane. În al doilea trimestru din acest an, ar trebui livrate 55 milioane de doze.

Aprobarea celui de-al patrulea vaccin va impulsiona, se speră, campania de vaccinare anti-Covid în Uniunea Europeană, după un debut destul de anevoios în numeroase state membre.