Dacă de mai bine de cinci ani in judeţul Sălaj nu s-a cultivat nici măcar un hectar cu sfeclă de zahăr, se pare că in anul 2011 lucrurile vor lua o altă inorsătură cu efecte benefice pentru cei ce doresc să cultive această plantă.Miercuri s-a aflat la sediul Direcţiei Agricole Sălaj directorul SC Diamant Zahăr Oradea (fabrica de zahăr), Florin Avram Bisorca. Scopul vizitei a fost acela de a discuta cu conducerea DADR Sălaj in vederea determinării fermierilor să infiinţeze culturi de sfeclă de zahăr. Cu ani in urmă in zone precum Galgău, Someş-Odorhei, Benesat, Almaş, Zimbor, culturile de sfeclă de zahăr se intindeau pe sute de hectare. Spun asta pentru că una dintre condiţiile impuse de fabrică este aceea de a putea achiziţiona cel puţin 10.000 de tone de sfeclă. Un calcul simplu ne arată că obţinand o producţie medie de 30 de tone la hectar, pe 300 de hectare s-ar obţine cantitatea minimă de sfeclă impusă de fabrică. Directorul Bisorca asigură preluarea producţiei pe bază de contract ferm incheiat cu producătorul. Preţurile sunt in funcţie de calitatea sfeclei. Preţul mediu de achiziţionare este de 26,29 euro pe tonă. Se acordă un bonus de 2,5 euro pe tonă pentru produsul cu impurităţi sub 12 la sută. Totodată producătorul beneficiază şi de subvenţia pe suprafaţă prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii in Agricultură. Şi ce subvenţie! 500 de euro pe hectar. Sămanţa este asigurată de fabrică, la solictarea cultivatorului, sămanţă de calitate (monogermă, drajată) la preţul de 140 de euro pentru un hectar. După calculele lui Ioan Bujiţă, director executiv al DADR Sălaj, cultivarea sfeclei de zahăr, in condiţiile in care există cine o prelua, devine foarte avantajoasă. In acest sens lucrători ai Direcţiei Agricole se vor deplasa in următoarele zile in judeţ, vor discuta cu potenţialii cultivatori de sfeclă de zahăr, determinandu-i să infiinţeze culturi, pentru că aşa cum spuneam au inceput să devină avantajoase.