Șantierul pentru extinderea UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău a fost redeschis, după două luni de pauză determinată de condițiile meteorologice nefavorabile.
Din octombrie 2020, când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, și până în prezent, s-au efectuat lucrări de organizare de șantier și de relocare a utilităților, iar în acest moment echipele de specialiști lucrează la extinderea clădirii în parcarea din curtea interioară a unității medicale. De asemenea, s-a finalizat intervenția pentru turnarea celor 45 de piloți forați ce vor susține noul imobil.
Cu o valoare totală de peste 15 milioane de lei, proiectul “Extindere, modernizare și dotare UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență Zalău” are ca obiectiv îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență.
Investiția finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 vizează modernizarea UPU-SMURD, în vederea asigurării serviciilor de urgență pentru cei peste 200.000 de locuitori ai județului Sălaj, extinderea secției, pentru a respecta standardele impuse de actele normative în vigoare, precum și dotarea secției extinse și modernizate cu 145 de echipamente și aparatură medicală.
În prezent, Consiliul Județean Sălaj are în derulare la Spitalul Județean de Urgență Zalău cinci proiecte în valoare totală de peste 75 milioane de lei. Pe lângă investiția în extinderea, modernizarea și dotarea UPU-SMURD, sunt în implementare proiectul privind dotarea unității medicale cu echipamente necesare pentru tratarea pacienților cu COVID 19 (finanțare POIM), cel de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Secției de Psihiatrie (inclus pe lista sinteză în cadrul Companiei Naționale de Investiții), proiectul pentru dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate (finanțare POR) și amenajarea parcării și a spațiului de agrement în zona SJU Zalău (finanțat din bugetul propriu).
În medie, 92 de sălăjeni ajung, zilnic, la Urgențe
În anul 2020, secţia UPU-SMURD a acordat asistenţă medicală de urgenţă pentru 33.452 de persoane, cu o medie de 92 pacienți pe zi. Față de 2019, numărul prezentărilor la Urgență s-a redus cu 31%. Din totalul pacienților, 10.976 au fost internați, 729 au fost transferați la alte unități spitalicești, iar 21.404 au fost externați. În ceea ce privește timpul mediu de așteptare de la momentul prezentării până la primul consult medical, acesta s-a redus de la 21 de minute, în 2019, la 11 minute, în 2020.