În contextul creșterii cazurilor de infectare cu coronavirus la nivelul întregii țări, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine cu noi modificări în structura anului școlar. Astfel că semestrul al II-lea se va încheia cu două săptămâni mai târziu decât era stabilit inițial pentru că vacanța de primăvară se mărește tot cu două săptămâni. După vechea structură a anului școlar, elevii aveau o vacanță de Paștele catolic, din 2 aprilie până în 9 aprilie, apoi urmau două săptămâni de școală și o nouă vacanță, de Paștele ortodox, din 2 mai până în 9 mai.

“Am transferat 2 săptămâni din vacanța de vară în primavară. Învățământul online în clasele primare e greu de imaginat. Plus că în aprilie va fi vârful, oricum vor fi luate și alte măsuri, în loc de 2 săptămâni de învățământ online în aprilie, poți avea 2 săptămâni de prezență fizică în mai. E frustrant să alegi între două variante care nu sunt ideale, e frustrant să pui în balanță vacanța de vară, e frustrant să traversezi această perioadă pandemică”, a spus ministrul Educației.

Astfel, semestrul al II-lea se va încheia în 2 iulie, și nu în 18 iunie cum era preconizat, cu excepția elevilor clasei a VIII-a, care termină școala pe 25 iunie, în loc de 11 iunie. Elevii clasei a XII-a vor încheia cursurile în 18 iunie, în loc de 4 iunie, iar învățământul profesional și tehnic termină anul școlar în 23 iulie, în loc de 9 iulie.

De asemenea, conform spuselor ministrului, examenul de Bacalaureat se va desfășura la datele programate. BAC-ul are loc în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale în 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională va avea loc în perioada 5-8 iulie.

“Dincolo de aceste două săptămâni de vacanță de vară care se mută primăvara, BAC-ul se va desfășura la aceleași date, iar Evaluarea Națională va începe în 5 iulie. Această adaptare a calendarului are avantajul de a putea organiza și simulările pentru clasele a II-a și a VI-a. Un singur dezavantaj există – se micșorează vacanța de vară cu două săptămâni”, mai spune Cîmpeanu.

La rândul lor, părinții au încercat să găsească explicații pentru decizia de ultim moment a Ministerului Educației. Una dintre ele ar fi aceea că, în cazul în care toate școlile ar fi trecut în online părinții și-ar fi putut lua concediu pentru supravegherea celor mici, urmând să primească din partea statului 75 la sută din salariu. Dacă e vacanță, statul scapă de această cheltuială, sunt de părere unii părinți.