Furnizorii de utilități s-au plâns în ultima vreme autorităților de faptul că o mare partea clienților non-casnici profită de faptul că nu mai pot fi debranșați și nu își mai plătesc facturile la curent, gaze, apă, canalizare și salubritate. Sumele datorate sunt deja considerabile, unele fiind restante de un an de zile, iar impactul economic asupra furnizorilor este unul negativ.
În acest context, guvernanții se gândesc să schimbe foaia și iau în calcul modificarea ordonanței OUG 70/2020, cea care prevede faptul că populația nu poate fi nu poate fi debranșată de către furnizori, chiar dacă facturile sunt neplătite.
“Există și plângerile furnizorilor, pentru că anumiți consumatori, în special din zona non-casnică, uzează imoral de acest drept și nu plătesc factura, știind că furnizorii nu pot să-i decupleze, ceea ce generează elemente negative în impactul financiar al furnizorilor respectivi. Sunt discuții pro și contra pentru a putea fi modificată această ordonanță”, afirmă Nicolae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Interdicția de debranșare a clienților se aplică din luna mai 2020, adică de peste 10 luni, ceea ce ar face ca în cazul neplății facturilor, sumele datorate să ajungă la valori de zeci de mii de lei în unele gospodării. Atât în țara noastră cât și în alte țări europene, autoritățile au decis ca în această perioadă, marcată de pandemia de coronavirus, să li se asigure consumatorilor accesul permanent la utilități.
“Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetării stării de alertă”, prevede OUG 70/2020.
Starea de alertă a fost instituită pentru o perioadă de 30 de zile începând cu 15 mai 2020 și continuă în momentul de față. Aceasta poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menținerii sale în vigoare. Ultima prelungire a stării de alertă a fost în 14 martie 2021.