Ziua de 8 Martie este sărbătorită ca Ziua Internațională a Femeii. Așa cum sugerează de fapt și numele, persoanele de sex feminin sunt celebrate și răsfățate cu flori, bomboane și cadouri. În multe țări, 8 Martie este considerată prima zi a primăverii. Până în anul 2009, România era printre puținele țări care sărbătoreau Ziua Mamei odată cu Ziua Femeii.
În trecut, Ziua Femeii era o sărbătoare cu conotații socio-politice. Se organizau diverse maifestări pentru promovarea egalității de drepturi între bărbați și femei, dar sărbătoarea și-a pierdut această semnificație și a devenit un eveniement romantic, de celebrare a iubitelor și a mamelor din lumea întreagă.
Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima oară acum 106 ani, în 1911. În anii 1970, 8 Martie a fost declarată sărbătoare oficială și zi liberă în Uniunea Sovietică și țările blocului comunist. Tot în această perioadă, ziua de 8 Martie a devenit recunoscută la nivel mondial. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Organizația a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în 8 Martie 1975, anul internațional al femeii.
Fiind o sărbătoare recentă, nu există prea multe tradiții speciale și obiceiuri legate de celebrarea femeii în 8 Martie. Este o sărbătoare asociată cu primăvara, iar unul dintre principalele simboluri ale acestei zile sunt florile. Floarea – simbol internațional al Zilei Femeii este laleaua. Se spune că fetele care își poartă mărțișorul în perioada 1-9 Martie vor avea noroc tot anul. La noi, se păstrează încă obiceiurile de dinaintea căderii comunismului, astfel că, de 8 Martie, copiii, iubiții și soții fac cadouri iubitelor, mamelor, bunicilor, învățătoarelor și profesoarelor. Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeia iubită în această zi de sărbătoare, pentru că acest lucru aduce ghinion.
În lume, ziua de 8 Martie se sărbătorește în moduri diferite. În Italia, spre exemplu, sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă și a sănătății lor. În această zi, bărbații din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Tot aceste flori, alături de ciocolată, sunt cadourile oferite frecvent și femeilor din Rusia sau Albania. În Portugalia, femeile sărbătoresc în seara zilei de 8 Martie, ieșind în oraș în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează luptele acestora pentru drepturile femeii și toate încercările de natură culturală sau religioasă prin care acestea au trecut. În China, femeile se bucură de o după-amiază liberă în această zi. Bărbații dăruiesc flori și mici cadouri soțiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor și colegelor.
În 2010, s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită, oficial, în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui în a doua duminică a aceleiași luni.