Comisia Europeană a dezvoltat noi etichete energetice care le înlocuiesc pe cele vechi, din prima zi a lunii martie. Acest lucru se întâmplă pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să-și reducă atât factura la energie, cât și amprenta de carbon. Versiunea nouă a etichetei energetice a UE este recunoscută pe scară largă, în toate magazinele și punctele online de vânzare cu amănuntul.
În primă fază, noile etichete se vor aplica unui număr de patru categorii de electrocasnice: frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, televizoare și monitoare externe. În cea de-a doua fază vor urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse fixe de lumină, de la 1 septembrie. Uscătoarele de rufe cu tambur, aparatele pentru încălzire locală, aparatele de aer conditionat, aparatele de gătit, unitățile de ventilație, dulapurile frigorifice profesionale, instalațiile de încălzire a incintelor și a apei, precum și cazanele cu combustibil solid urmează a fi reclasificate în anii următori. Aceste schimbări vor determina o reducere a cheltuielilor consumatorilor cu mii de miliarde de euro anual, generând totodată multe alte beneficii pentru mediu, pentru producători și distribuitori, susțin oficialii europeni.
Având în vedere faptul că din ce în ce mai multe produse obțin în prezent clasificarea A+, A++, A+++, cea mai mare schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G. Aceasta este concepută să fie mai strictă, astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea A, ceea ce permite includerea pe piață a unor produse mai eficiente pe viitor.
Pe lângă reclasificarea clasei de eficiență energetică a produselor în cauză, noua etichetă conține icoane mai clare și mai moderne. În cazul unei mașini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit informarea asupra numărului de litri de apă consumați pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare și a consumului de energie, după cum sunt măsurate de un program standardizat.
Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic care se află în prezent pe piață urmează a fi etichetate în mod specific cu B, C sau D. Pe noile etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, printre care un cod QR, cu ajutorul căruia consumatorii vor putea obține informații suplimentare oficiale prin scanarea codului cu un telefon. Aceste informații se regăsesc într-o bază de date paneuropeană, denumită EPREL. Această bază digitală permite, pe lângă creșterea transparenței, și simplificarea supravegherii pieței de către autoritățile locale.
Tot de la 1 martie, au intrat în vigoare o serie de norme privind “proiectarea ecologică”, referitoare la posibilitatea de reparare a electrocasnicelor și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb, timp de mai mulți de ani după ce produsele ies de pe piață. Aceștia trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști timp de cel puțin 7-10 ani după ce ultima unitate dintr-un anumit model a fost introdusă pe piața UE, piese precum motoare și perii de motor, pompe, amortizoare și suspensii și tamburi de spălare.
Noua etichetă energetică a UE vine în contextul în care aceasta este un element recunoscut la scară largă, care se aplică pe produsele de uz-casnic de peste 25 de ani. Noile categorii pentru eticheta reclasificată au fost convenite în urma unui proces de consultare riguros și transparent, cu strânsa implicare a părților interesate și a statelor membre, în urma unui control din partea Consiliului și Parlamentului European, și după ce producătorii au fost implicați într-un grad suficient în procedură și li s -a acordat destul timp de decizie.