Ritualul Botezului va rămâne neschimbat, a hotărât, la finele săptămânii trecute, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în ciuda mai multor accidente nefericite din ultima vreme în urma cărora unii dintre copii au decedat. Li se pretinde preoților să aibă mai multă responsabilitate pe această temă. Conform deciziei, înainte de botez, preotul trebuie să aibă întâlniri cu părinții și nașii, care să-l informeze despre starea de sănătate a copilului, după ce acesta va fi consultat în prealabil de către medicul pediatru.

“Sfântul Sinod a reamintit obligația statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune și uniatate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic sacramental și disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine și ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.

Astfel, având în vedere îngrijorările și divergențele din spațiul public despre botezul copiilor cu sănătate fragilă, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări: înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat.

În cadrul facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea “întreitei afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.

În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoții referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioșii privind semnificația duhovnicească a Sfintelor Taine.

Ca și popor creștin, românii își botează copiii în primele luni de viață. Este o tradiție păstrată din generație în generație și un prilej frumos de întâlnire a familiei și prieteniilor. Sfântul Botez este taina prin care omul, prin scufundarea de trei ori în cristelniță de către preot, în numele Preasfintei Treimi, dobândește iertare de păcatul strămoșesc, se naște din nou duhovnicește, devenind membru al Bisericii lui Hristos. Botezul mai este numit și “ușa tainelor” pentru că numai prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu și putem primi celelalte Sfinte Taine.