Un bărbat a ajuns pe mâna procurorilor, suspectat că a sustras sume importante de bani din conturile destinate strângerii unor donații pentru un caz umanitar.
Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că, în 19 februarie 2021, inculpatul MFM a iniţiat conversaţii cu o femeie din Zalău (PMF), căreia i s-a recomandat ca fiind contabilul unui om de afaceri din Pipera, care ar fi dispus să o ajute cu o donaţie de 25.000 euro pentru fiica sa, care urma să fie supusă unei intervenţii chirurgicale, inculpatul având cunoştinţă despre aceasta ca urmare a unei campanii de colectare a fondurilor iniţiată de persoana vătămată. Profitând de vulnerabilitatea femeii, implicată direct în această campanie de strângere de fonduri, bărbatul a obţinut de la ea date personale ale titularului conturilor bancare în care se colectau donaţiile, pe care le-a valorificat, reuşind să acceseze ilegal sistemul informatic şi să dispună plata a 57.620 lei și a 600 euro din două conturi ale persoanei vătămate.
În urma măsurilor luate de organele de urmărire penală, s-a reuşit atât identificarea autorului într-un timp foarte scurt, cât şi recuperarea integrală a prejudiciului.
În sarcina inculpatului s-a reținut și faptul că, prin modalităţi similare, a accesat ilegal sistemul informatic care gestiona contul persoanei vătămate CL, cont din care a efectuat plăţi neautorizate în valoare de 5.000 lei, această faptă fiind comisă în data de 9 februarie 2021.
Joi, 25 februarie, inculpatul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, iar vineri dosarul a fost înaintat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj cu propunere de arestare preventivă.
Cauza este instrumentată de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Inculpatul MFM este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (2 fapte și 10 acte materiale).
Procurorii sălăjeni menționează că “punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Cetățenii sunt sfătuiți să nu dea curs solicitărilor venite din partea unor persoane necunoscute, prin orice mijloace de comunicare, în cadrul cărora se solicită date cu caracter personal, date ale contului bancar, ale cardurilor deţinute, întrucât există riscul vulnerabilizării sistemului bancar cu consecinţa efectuării unor tranzacţii neautorizate din respectivele conturi şi cauzarea unor pagube consistente titularilor acestora.