Școlile de poliție sună adunarea! Tinerii dornici să îmbrace haina de polițist au început, joi, sesiunea de examene cu proba psihologică. Examenul de admitere are patru etape.

Prima etapă este cea de selecție și constă în evaluarea psihologică a candidaților, aceste activități realizându-se în unitățile care au recrutat candidații, respectiv Inspectoratele Județene de Poliție. În județul Sălaj s-au înscris pe liste aproximativ 125 de candidați, programați câte 25 pe zi, la evaluarea psihologică. Examenul început în data de 25 februarie va continua în zilele următoare.

A doua etapă constă în proba de evaluare a performanței fizice. Aceste examinări se realizează la sediul Școlii de agenți de poliție “Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca, pentru candidații din județul Sălaj.

Începând cu anul 2020, proba sportivă eliminatorie, care constă în parcurgerea unui traseu utilitar-aplicaitv, a suferit o serie de modificări în structura sa, numărul obstacolelor crescând la 12 și, de asemenea, baremul de timp în care trebuie parcurs a crescut la 3 minute și 20 de secunte. Cele mai problematice elemente care dau bătăi de cap candidaților sunt obstacolul nr.6 (săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică) și obstacolul nr.11 (detentă pe verticală). Conform statisticilor din anii trecuți, trei sferturi din candidații de sex feminin au ratat mingea și capra.

A treia etapă este reprezentată de examenul de verificare a cunoștințelor, printr-un test grilă la disciplinele limba română și limba străină (concurenții pot opta pentru limba engleză franceză sau spaniolă, potrivit opțiunii la înscriere). Testul de verificare a cunoștințelor cuprinde 90 de itemi, 60 la limba română și 30 la limba străină. Fiecare item va avea patru variante de răspuns, doar una fiind corectă, evaluată cu un punct.

A patra etapă o reprezintă vizita medicală pentru cei care au trecut de proba de evaluare a cunoștințelor. Nu oricine poate deveni polițist, candidații fiind obligați să îndeplinească anumite condiții. Aceștia trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în România, să cunoască limba română, să aibă capacitate de exercițiu, să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic, să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, să aibă un comportament adecvat profesiei de polițist, să nu aibă antecedente penale, să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau demis pentru motive disciplinare, să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentația ținutei de vară, să nu fi avut nota la purtare la liceu mai mică de nota 9 și să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o unitate de învățământ. În plus, conform noilor prevederi, candidații care au fost declarați admis la concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale M.A.I. nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizații cu caracter politic.

Candidații mai pot depune dosarele de înscriere până în 28 februarie. Depunerea documentelor pentru recrutare se întinde până la data de 10 martie. Dosarul de recrutare conține avizul psihologic, adeverința medicală eliberată de medicul de familie, precum și consimțământul informat, diploma de bacalaureat față verso, adeverința eliberată de liceu în cazul în care nu i s-a eliberat candidatului diploma de bacalaureat și foaia matricolă în format scanat.

Evaluarea psihologică a candidaților are loc până în 8 martie, potrivit planificării întocmite de către compartimentele cu atribuții de recrutare.

Proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice are loc în perioada 18 – 24 martie, în funcție de programări specifice, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selec’ie. Pe perioada desfășurării probei de evaluare a performanței fizice, candidaților li se asigură, gratuit, asistență medicală. Nu se admit contestații, repetări sau reexaminări la această probă. Candidatul obține calificativul promovat sau nepromovat.

Susținerea probei de verificare a cunoștințelor are loc în data de 27 martie, la unitățile de selecție de către cei care au trecut de proba de evaluare a performanței fizice. Rezultatele obținute la proba de verificare a cunoștințelor se operează în sistemul informatic e-Management Resurse Umane, modulul unic de admitere în școli – e-admiterea, se aduc la cunoștința candidaților prin postare pe site-ul oficial al unității de selecție și se transmit unităților de învățământ pentru care au optat aceștia. Lista provizorie cu ierarhizarea candidaților se afișează pe site-ul fiecărei unități de învățământ în parte. Pentru a promova proba de verificare a cunoștințelor, candidații trebuie să obțină numărul minim de puncte stabilit drept echivalentul notei 5.

La proba de verificare a cunoștințelor se admit contestații și acestea se soluționează în termenul prevăzut prin graficul concursului de admitere.

Examinarea medicală se va desfășura în perioada 29 martie – 16 aprilie, conform calendarului de admitere, pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la proba de verificare a cunoștințelor. Unitățile de învățământ transmit unităților de recrutare candidații care urmează să susțină examinarea medicală.

Afișarea rezultatelor finale are loc până în data de 17 aprilie 2021.