Angajații de la stat nu vor mai primi anul acesta vouchere de vacanță. Decizia a fost luată în cadrul coaliției guvernamentale și face parte din setul de măsuri menite să restrângă cheltuielile bugetare, dar a generat nemulțumiri în rândul patronatelor din Turism, care amenință cu proteste.

În condițiile în care turismul este deja grav afectat de pandemia de Covid-19, măsura Guvernului e privită ca o lovitură fatală de către cei din organizațiile profesionale și patronale din turism. În opinia lor, eliminarea voucherelor de vacanță pentru anul 2021 va duce la distrugerea acestui domeniu.

“Rămân valabile voucherele de vacanță emise anterior și care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanță, pentru că sunt vouchere de vacanță care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021”, a explicat președintele PNL, Ludovic Orban.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), alături de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) își exprimă nemulțumirea și protestează față de eliminarea “neargumentată” a acordării vorcherelor de vacanță pentru 2021. Semnatarii protestului susțin că această măsură va duce la distrugerea aproape în totalitate a turismului românesc.

“Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului și, prin eliminarea acestora, Guvernul dovedește că turismul este a cincea roată la căruță”, susțin reprezentanții ANAT.

Patronatele se arată “extrem de intrigate” de actuala decizie a Guvernului României privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021 și semnalează că state cu tradiție turistică, precum Elveția și Franța, acordă vouchere de vacanță de zeci de ani, iar Cehia a anunțat că dorește să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă.

Confuzia este cu atât mai mare cu cât, la 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanță, aratând utilitatea acestui program, iar după o lună același Guvern renunță la programul respectiv în speranța de a mai economisi niște bani.

În urma Ordonanței de Urgență care a consfințit continuarea acordării voucherelor de vacanță o parte a mediului privat din România și-a făcut planuri și proiecții în acest sens. Efectul deciziei de eliminare a voucherelor pe 2021 s-a reflectat imediat în scăderea rezervărilor turistice și, implicit, pierderi financiare. Programul voucherelor de vacanță acorda un respiro de 300 de milioane de euro domeniului turistic.

Un punct de vedere vine și din partea hotelierilor care susțin că “dacă decizia de anulare a voucherelor în 2021 va fi menținută, consecințele asupra turismului vor fi unele dramatice, venite să pună bomboana pe coliva turismului românesc după acest an devastator”.

Reprezentanții ANAT solicită Guvernului să renunțe la acestă măsură și, împreună cu reprezentanții din domeniu, să realizeze o strategie privind funcționarea în viitor a sistemului de vouchere de vacanță. Operatorii din turism sunt convinși că există și alte pârghii și soluții pentru a economisi bani la bugetul național.

În prezent, 90 la sută din vouchere sunt acordate de companiile și instituțiile bugetare, iar 10 la sută de către companiile private. Pe de altă parte, voucherele sprijină mediul privat, deoarece peste 95 la sută dintre furnizorii de turism aparțin mediului privat.