Aloe Vera este numită “elixirul tinereții sau planta nemuririi”, fiind folosită încă din Egiptul Antic pentru rolul său în susținerea sănătății. Planta conține aminoacizi, minerale, vitamine, hormoni vegetali, mucopolizaharide și bradikininază. Se cultivă în țări cu un climat blând precum Australia, Republica Dominicană, Mexic, Africa de Sud. Există soiuri care cresc și la noi, însă în sere și solarii. Planta de Aloe aparține familiei Asphodelaceae și are frunze triunghiulare, suculente, cărnoase și cu marginea zimțată. Florile sunt galbene, iar fructele au multe semințe. Cele mai multe substanțe nutritive se află în gelul transparent prezent în frunze.

Planta are numeroase întrebuințări, fiind folosită atât intern, sub forma unor preparate sau a unor sucuri sau combinații cu alte plante, cât și extern, sub formă de gel, creme, loțiuni care ajută la grăbirea vindecării rănilor, hidratează pielea în profunzime și stimulează producția de colagen.

Antioxidanții din Aloe sunt prezenți în elementele conținute: mangan, cupru, seleniu, vitaminele C, E, A, B4, B9, B12 și în cisteină-un aminoacid implicat în activarea leucocitelor și vindecarea rănilor. Acești antioxidanți sunt foarte utili deoarece ajută la neutralizarea radicalilor liberi, care cresc riscul de Alzheimer, afecțiuni coronariene și probleme de vedere. Aloe Vera previne unele afecțiuni cardiovasculare și încetinește îmbătrânirea celulară. Acționează ca un tonic asupra imunității, fiind implicată în activarea răspunsului imunitar și în completarea nutritivă a dietei. Acest lucru apare pe fondul mineralelor și vitaminelor conținute.

Rolul antiseptic al plantei o face ideală pentru a fi folosită ca și ingredient în pastele de dinți și apele de gură. De asemenea, substanțele conținute ajută la igienizarea gurii de bacterii și previne apariția afecțiunilor gingivale. În plus, efectul antiinflamator și cel analgezic sunt și ele utile în menținerea sănătății orale.

Aloe Vera conține enzime care ajută la descompunerea zaharurilor și a grăsimilor, contribuind la stimularea digestiei. Gelul de Aloe calmează iritațiile stomacale și intestinale, iar sucul poate ajuta la reducerea constipației. Aceste efect se datorează antrachinonelor, compuși implicați în reglarea tranzitului intestinal.

Se consumă, de regulă, sub formă de sucuri sau ca parte a unei terapii de detoxifiere. Sucul se bea diluat în apă, pe stomacul gol, pentru înlesnirea absorbției substanțelor nutritive. De asemenea, Aloe Vera mai poate fi consumată sub formă de sirop, tinctură, macerată sau ceai.

În cosmetice, Aloe Vera este folosită datorită rolului suprahidratant și efectului de catifelare asupra pielii. Extractul de Aloe stimulează producția de colagen, ajutând la reducerea ridurilor și a liniilor fine. Cremele și serurile care au la bază această plantă ajută la reducerea acneei și seboreei și calmează afecțiuni dermatologice precum psoriazisul. În plus, carbohidrații complecși prezenți în gelul de Aloe îngrijesc și ajută la hidratarea pielii aspre a mâinilor. Dacă ai nevoie de un plus de îngrijire, o cremă pentru mâini pe bază de aloe reprezintă alegerea potrivită.

Pe lângă ten și corp, Aloe Vera este un ingredient de nădejde în numeroase produse pentru îngriijirea scalpului. Aplicarea balsamului hidratează pielea capului, ajută la reglarea secreției de sebum de la nivelul scalpului și stimulează creșterea firelor de păr. Mai mult, vitaminele A, C și E din plantă împiedică ruperea, căderea firelor de păr și chiar previn mătreața. Studiile spun că persoanele care se spală pe cap cu șampoane pe bază de Aloe Vera resimt o reducere a mâncărimii și calmarea dermatitei seboreice, vinovată pentru apariția mătreții.

Suplimentele pe bază de Aloe Vera se găsesc sub formă de capsule, geluri sau amestecuri cu alte plante. Deși produsele cu Aloe au beneficii reale dovedite, luarea unui supliment alimentar trebuie să se facă doar după un consult medical de specialitate.

Aloe Vera poate avea efecte secundare în cazul consumului sau al aplicării în stare pură direct pe piele. De aceea, doctorii spun că planta nu ar trebui folosită de către copii, gravide sau persoane cu grave afecțiuni cronice. Este bine de reținut faptul că Aloe Vera interacționează cu hidrocortizonul și poate agrava efectele adeverse ale medicamentelor cu digoxină, recomandate în tratarea unor afecțiuni cardiovasculare.

Administrarea internă a unui tratament pe bază de Aloe Vera pentru o perioadă îndelungată de timp poate duce la apariția sau la agravarea afecțiunilor cardiace și hepatice.