Sute de persoane din Jibou s-au trezit peste noapte cu datorii la C.A.R. Grup Unități și cu titluri de executare silită, pentru împrumuturi pe care nici măcar nu le-au contractat. Oamenii își caută acum dreptatea la poliție, procurori și în instanță, în timp ce veniturile lor sunt deja poprite, fără a avea vreo vină.
Procedura de obținere a unui împrumut de la C.A.R. e relativ simplă. Se depune un fond, apoi primești de câteva ori valoarea fondului depus, cu o dobândă mai mică decât la bancă și cu mai puțină birocrație. Ai nevoie doar de doi giranți, de obicei.
Așa s-au împrumutat de-a lungul anilor mii de oameni de la CAR Grup Unități din Jibou. Doar că, după ce și-au achitat împrumuturile, altcineva a continuat să ia noi credite în numele acestor persoane, folosindu-se de faptul că aveau deja datele lor și ale giranților. Când acestea nu au fost achitate, au început să curgă somațiile și titlurile executorii.
“Buba” s-a spart în momentul în care o persoană a solicitat un împrumut și a fost refuzat, pe motiv că are deja un credit în derulare. Așa s-a aflat, spun păgubiții, că o angajată a instituției lua credite folosindu-se de informațiile din baza de date, nu le mai achita, avea grijă să rătăcească somațiile pe care C.A.R. le trimitea, astfel încât oamenii să nu afle de datorii. Angajata de la C.A.R., cea care s-a ocupat îndeaproape de acordarea creditelor, ar fi încercat să se sinucidă la scurt timp după ce fapta a ieșit la iveală, apoi a dispărut fără urmă, fără a mai putea fi luată la rost pentru cele întâmplate, spun surse din rândul victimelor.
L.I. a primit, în decembrie 2019, titluri de executare silită pentru trei credite luate de la C.A.R. Grup Unități Jibou pe numele său, rămase neachitate. Femeia spune că, într-adevăr, de-a lungul anilor a apelat la serviciile instituției și a contractat împrumuturi, dar le-a plătit pe toate integral, acestea fiind demult lichidate. Cele pentru care a aflat acum că e executată erau din anii 2013 și 2018, fiind așa zise împrumuturi de urgență, pe perioadă de 6 luni, cu dobândă mai mare, pentru care nu e nevoie de girant sau e suficient doar unul.
Femeia a cerut explicații la C.A.R. Unități Jibou, însă nu s-a rezolvat nimic. Curioasă de ce, pentru un credit din 2013, a fost somată doar în 2019, i s-a explicat că angajata cu pricina avea grijă ca somațiile să nu ajungă la oameni. În rest, cine apare ca restanțier, e bun de plată.
C.A.R. a dat în judecată toți datornicii fără vină pentru a recupera împrumuturile neachitate, iar acum oamenii trebuie să dovedească faptul că acele credite nu au fost contractate de ei. Instituția le-a oferit posibilitatea de a plăti doar soldul, fără dobândă, însă victimele nu au de gând să restituie bani pe care nu i-au încasat. L.I., de exemplu, are de plătit doar pentru împrumutul făcut în numele ei în 2013 aproximativ 10.000 lei, din care 5.000 valoarea împrumutului și 5.000 dobânda și penalitățile.
Împrumuturile luate în numele oamenilor au valori între 2.000 și 10.000 de lei, sume la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere.
Vorbim, spun victimele, despre aproape o mie de oameni păgubiți, aproximativ trei sute de persoane în numele cărora s-au luat împrumuturile, cărora li se adaugă circa 600 de giranți, executați silit și ei acum, pentru recuperarea banilor. Iar numărul păgubiților ar putea fi mult mai mare, pentru că, susțin cei care au primit deja somațiile, e foarte posibil ca unii dintre cei care aveau fond depus la C.A.R. să nu fi aflat încă faptul că și în numele lor s-au făcut astfel de împrumuturi.
Poștașii din Jibou confirmă și ei că, zilnic, duc oamenilor acasă titluri de executare silită.
Păgubiții cheltuie bani prin tribunale, pentru a le fi deblocate conturile poprite
Păgubiții spun că au făcut plângeri la poliție și la Parchet, dar deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Între timp, mulți dintre ei, cu salariile poprite în baza titlurilor de executare silită, cheltuie alți bani în instanță, pentru a le fi deblocate conturile.
Doar pentru deblocarea conturilor, onorariul avocaților este de circa 2.000 de lei pentru un singur dosar. Taxele sunt și mai mari dacă vorbim de un proces penal, plus că mai trebuie achitate, pentru fiecare dosar în parte, taxa de timbru, taxa de cauțiune (10 la sută din valoarea sumei) și altele.
Dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și delapidare. Nicio persoană nu are deocamdată calitatea oficială de suspect.
De la IPJ Sălaj am aflat că la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice există în lucru un dosar penal având ca obiect infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și delapidare. A fost începută urmărirea penală in rem, cercetările în dosar fiind coordonate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou.
Procurorii de la Jibou confirmă și ei faptul că există un dosar înregistrat, iar de aproximativ un an de zile plângerile curg în această cauză, numărul persoanelor care s-au constituit parte vătămată fiind tot mai mare.
Dosarul este în lucru, iar cercetările se fac deocamdată in rem, adică în privința faptei, spun și procurorii. Momentan, nicio persoană nu are calitatea oficială de suspect.
Oamenii au ajuns însă în pragul disperării, pentru că, în paralel cu ancheta, cu administrarea probelor, merg și executările silite împotriva lor. Au conturile blocate, iar din salarii li se rețin bani lună de lună. Pasul următor ar fi sechestrul pe bunuri, până la acoperirea datoriilor pe care nici măcar nu le-au făcut ei.
Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții C.A.R. Grup Unități Jibou pentru a putea prezenta și poziția lor în această problemă, dar nu au putut fi contactați.
In aceasta tara mori cu dreptatea în mână ,de ce nu se da o ordonanță președentiala pt a opri aceste propriri până la finalizarea anchetei penale?
Asemenea specimene trebuiesc duse la puscarie
se stie foarte bine de fosta angajata ca a comis aceasta fapta, de ce politia din Jibou mananca seminte si taie frunze la caini???? De ce o acopera????
Da va fie rusine
Vai de noi…., mori cu drptatea in mana, sa va fie rusine politia din Jibou ca stiti pe cine acoperiti si nu faceti nimic. Se stie ca angajata C.A.R a facut asta
Rusine
se stie foarte bine de fosta angajata ca a comis aceasta fapta, de ce politia din Jibou mananca seminte si taie frunze la caini???? De ce o acopera????
Da va fie rusine