Controlul făcut in zona rurală a Sălajului de Protecţia Consumatorului a găsit produse din carne expirată in valoare de peste 8.000 de lei.
Intr-un control tematic derulat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj s-a găsit in vitrinele frigorifice ale unui singur magazin o cantitate de 31,5 kilograme de carne expirată in urmă cu o lună. La un alt magazin s-au găsit opt kilograme de rinichi de porc expirat. Claudiu Silaghi, comisarul şef al CJPC Sălaj, a declarat că la un total 18 operatori economici din judeţ s-a verificat produse alimentare in valoare de 88.000 de lei, din care cu abateri s-au găsit produse in valoare de 8.500 de lei. „Majoritatea sunt produse expirate, unele chiar din luna august. De asemenea, mai sunt incă pe piaţă nereguli vis-a-vis de modul de afişare al preţurilor, precum şi produse provenite din import care nu aveau traduceri in limba romană”, a precizat comisarul şef. Produsele expirate au fost retrase de la comercializare şi distruse.
Pentru neregulile constatate, CJPC Sălaj a acordat 14 amenzi in valoare totală de 12.000 de lei şi 20 de avertismente.
Cum citim data expirării?
Şeful Protecţiei Consumatorilor Sălaj ne-a explicat că magazinele trebuie să scoată de pe raft produsele cu o zi inainte de data limită de valabilitate marcată pe ambalaj. De exemplu, dacă pe un produs este menţionat „expiră la data de 1 februarie”, sau „a se consuma pană la data de 1 februarie”, in data de 1 februarie produsul e deja expirat, conform OUG 21/1992. In consecinţă, produsul respectiv trebuie scos de la comercializare la sfarşitul zilei de 31 ianuarie. Excepţie fac produsele pe care scrie „a se consuma pană la data de (1 februarie) inclusiv”, care se pot consuma chiar şi in ultima zi marcată pe ambalaj.