Festivalurile Untold și Neversea rămân incerte și anul acesta. Organizatorii de evenimente au avut și au în continuare pierderi foarte mari, iar mulți sunt în pericol să iasă din business. În contextul pandemiei de coronavirus, situația s-a înrăutățit din ce în ce mai tare, iar organizatorii de concerte și de festivaluri de la noi nu au speranțe prea mari nici pentru perioada următoare.

S-au iscat tensiuni între organizatorii de festivaluri și Raed Arafat, care spune că nu există nicio garanție că marile festivaluri vor fi organizate anul acesta. Organizatorii Untold și Neversea au anunțat datele desfășurării evenimentelor încă de la finalul anului trecut. Neversea are ca și perioadă preconizată de desfășurare 8-11 iulie, iar Untold ar urma să se desfășoare în perioada 5-8 august.

Edy Chereji, unul dintre organizatorii celor două festivaluri, l-a criticat public pe șeful DSU, acuzându-l că nu se pricepe la industria festivalurilor.

Raed Arafat atrage atenția și el că se va ajunge la scandal, pentru că se va aduce iar în discuție problema despăgubirilor pentru cei care își cumpără bilet, dacă festivalurile nu vor mai avea loc din cauza pandemiei, așa cum s-a întâmplat de altfel și anul trecut.

“Se vând zeci de mii de bilete, 200 000 bilete și ne trezim că nu putem să organizăm festivaluri cu 300.000 oameni în câteva zile. O să ajungem la discuții, scandal, cine despăgubește oamenii care au luat biletele. Chiar dacă începe acum organizarea, oamenii să-și asume riscul, având în vedere că nimeni nu poate să dea un răspuns acum, pentru că nu știm cum vom evolua. S-ar putea să ne trezim cu o creștere și cu un vârf nou. Nu știe nimeni. Riscul se asumă. Pe partea de festivaluri și concerte mari nu știm cât vom sta așa”,a afirmat secretarul de stat.

Directorul de comunicare al Untold, Edy Chereji, îl acuză pe Raed Arafat că nu-l interesează să încerce să găsească o soluție pentru deschiderea sectorului cultural. Cu toate acestea, are încredere că timpul va lucra în favoarea organizatorilor.

“Prin reluarea evenimentelor nu se dorește îmbogățirea organizatorilor, ci se dorește reluarea unei activități economice care implică zeci de mii de oameni, de la organizatori la artiști, la tehnicieni, la transportatori, la spații de evenimente, majoritatea oameni care nu au avut activitate de un an! Suntem în aceeași situație de 11 luni! Nu avem voie să ne desfășurăm activitatea, dar, și mai trist, chiar nu există nicio evoluție în găsirea unor soluții pentru restartarea sectorului cultural?”, spune Edy Chereji.

În acest moment, sunt câteva festivaluri anuale a căror desfășurare stă sub semnul întrebării. “Nu pentru că avem noi ceva cu festivalurile, ci pentru că nu vom putea permite, probabil, un număr mai mare de 50-150 de oameni, depinde de situație. Asta e problema”, a explicat șeful DSU.