Unităţile de învăţământ din municipiul Zalău şi din alte două comune vor începe semestrul al doilea în scenariul roşu, cu şcoală faţă în faţă doar pentru preşcolari şi învăţământul primar şi scoală on-line pentru ceilalţi elevi.

Astfel, potrivit unei hotărâri adoptate vineri Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, în scenariu verde (scenariu 1) intră unităţile de învăţământ din 33 de UAT-uri (Unităţi Administrativ Teritoriale) ce au rata de incidenţă mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori: Vârşolţ, Cristolţ, Poiana Blenchii, Mirşid, Buciumi, Marca, Camăr, Bocşa, Pericei, Bobota, Şimleu Silvaniei, Halmăşd, Cizer, Chieşd, Hida, Năpradea, Crasna, Ip, Sărmăşag, Benesat, Carastelec, Coşeiu, Cuzăplac, Dobrin, Gâlgău, Gârbou, Lozna, Măerişte, Rus, Sălăţig, Şamşud, Şimişna, Zalha.

Scenariu 1 (verde) presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate trebuie să fie mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Unităţile de învăţământ din 25 de UAT-uri ce au rata de incidenţă mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori vor începe şcoala în scenariu galben (scenariu 2). Este vorba de unităţile de învăţământ din Băbeni, Agrij, Treznea, Horoatu Crasnei, Valcău de Jos, Creaca, Românaşi, Bănişor, Hereclean, Almaşu, Surduc, Sânmihaiu Almaşului, Letca, Ileanda, Nuşfalău, Sâg, Crişeni, Jibou, Someş Odorhei, Dragu, Meseşenii de Jos, Cehu Silvaniei, Plopiş, Boghiş și Zimbor.

Scenariul 2 (galben) presupune participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie şi participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

De asemenea, unităţile de învăţământ din Bălan, Fildu de Jos, Zalău, vor începe şcoala în scenariul roşu (scenariu 3), fiind vorba de UAT-uri în care rata de incidenţă este mai mare de 3/1.000 locuitori.

Scenariul 3 (roşu) presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar şi participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

“În cursul acestei săptămâni am organizat o serie de şedinţe cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sălaj pentru a mă asigura că toate şcolile sunt pregătite pentru începerea în condiţii optime a cursurilor semestrului al II-lea al anului şcolar 2020- 2021. În acest sens, accentul s-a pus pe următoarele aspecte: asigurarea implementării activităţilor de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2, organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice, organizarea accesului în unităţile de învăţământ, organizarea programului de învăţământ, asigurarea măsurilor igienico-sanitare la nivel individual, asigurarea măsurilor igienico-sanitare în unităţi, instruirea personalului, comunicarea permanentă de informaţii către elevi şi părinţi privind măsurile de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2, asigurarea măsurilor pentru elevi, cadre didactice şi alt personal din unităţile de învăţământ aflat în grupele de vârstă cu risc şi/sau având afecţiuni cronice şi/sau dizabilităţi. În urma discuţiilor, consultărilor şi consilierii a rezultat că şcolile au asigurate condiţiile necesare pentru începerea cursurilor cu prezenţă fizică”, precizează, pe de altă parte, inspectorul general şcolar Vasile Bulgărean.

Potrivit acestuia, şcolile au stocuri cu materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, iar ISJ Sălaj a asigurat un stoc de rezervă cu materiale de protecţie pentru elevi şi profesori.

De asemenea, Bulgărean precizează că pentru organizarea şi desfăşurarea eficientă şi optimă a întreg procesului educaţional, în perioada imediat următoare, se vor efectua inspecţii tematice, de îndrumare şi control în unităţile de învăţământ din judeţ.

“Cu implicarea responsabilă şi profesionistă a tuturor factorilor implicaţi am încrederea că semestrul al II-lea al anului şcolar 2020 – 2021 se va desfăşura în condiţii de siguranţă şi de calitate educaţională”, conchide inspectorul general şcolar.