Considerate a fi unele dintre cele mai nutritive fructe din câte există, măslinele sunt adevărate medicamente. Conținutul bogat în vitamine și acizi grași (omega 3, omega 6, omega 9) menține măslinele în topul celor mai sănătoase alimente care se consumă încă de pe vremea fenicienilor.
Măslinele nu pot fi mâncate direct din copac, pentru a putea fi consumate ele sunt supuse procesării. Sunt 5 metode de procesare a măslinelor: tratarea cu sare -atunci când sunt păstrate 4-6 săptămâni în sare, tratarea cu saramură -atunci când acestea sunt înmuiate într-o soluție cu apă sărată aproximativ 5 săptămâni, tratarea cu apă -atunci când se pun la murat în apă timp de 4 săptămâni, tratarea cu soluție alcalină -atunci când măslinele sunt lăsate la macerat câteva săptămâni și apoi spălate și tratarea cu ulei -atunci când sunt lăsate la macerat în sare și ulei.
În funcție de metoda de procesare, măslinele capătă textură și culori diferite, de la verzi, maro, negre, până la galbene sau roșii. Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte și au un gust mai amar decât cele negre deoarece stau mai mult timp în saramură. În schimb, măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce și un conținut mai mare de grăsimi deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp. Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural.
De o vreme încoace, piața a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi și coloranți care le transformă dintr-o sursă de minerale și vitamine în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline sunt cele umplute, spun nutriționiștii, deoarece conțin cei mai mulți aditivi alimentari pentru potențarea gustului.
Măslinele sunt foarte bogate în fier, sunt o sursă prețioasă de vitamina E, calciu și fibre. Datorită conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate și de antioxidanți, acestea sunt un adevărat miracol pentru sănătate: ajută la prevenirea cancerului, luptă împotriva colesterolului, îmbunătățesc sănătatea oaselor, vederea, circulația sanguină și calitatea pielii. Consumul zilnic de măsline aduce beneficii importante și stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor și îmbunătățește calitatea vieții bolnavilor cronici.
Olivele conțin compuși fenolici importanți, precum oleouropeina și oleocantalul, considerați cei mai puternici antioxidanți din natură, care, alături de vitamina E și carotenoizi, ajută în mod real la prevenirea cancerului, a afecțiunilor cardiace, a inflamațiilor și a diabetului. Ele furnizează cantități importante de calciu, cupru, fier, mangan și zinc și sunt surse importante ale complexului de vitamine B. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp și au un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate în cazul constipației.
Măslinele ajută și la prevenirea afecțiunilor inflamatorii, la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului. Au un indice glicemic mic (15), menținând nivelul de zahăr în sânge la un nivel scăzut, asigurând reglarea apetitului alimentar. Sunt reconoscute și pentru beneficiile pe care le au pentru menținerea sănătății pielii și părului, fiind bogate în acizi grași și antioxidanți care hrănesc, hidratează și protejează pielea și părul.
Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, nutriționiștii arătând că aceste fructe pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200kcal. Excesul de măsline poate fi însă periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.