Europol avertizează cu privire la traficul cu false certificate de teste negative de covid-19.

În ultima perioadă, ca o consecință a înăspririi condițiilor de călătorie, au apărut tot mai mulți infractori care doresc să profite de ocazie pentru a produce și vinde certificate false de teste negative covid-19. Aceștia vin în întâmpinarea turiștilor care își doresc cu orice preț să călătorească în altă țară decât cea de domiciliu.

Agenția Europeană de Poliție EUROPOL avertizează și sfătuiește călătorii să nu cumpere astfel de certificate din aeroporturi. Acest avertisment vine după ce mai mulți suspecți care vindeau certificate false de necontaminare au fost arestați pe aeroporturile din Marea Britanie și Franța. Aceștia acționau și online sau prin intermediul unor mesaje pe telefon în țări precum Spania și Olanda. Un astfel de certificat fals ajunge să coste până în 300 de euro.

Numeroase state membre ale Uniunii Europene și multe alte țări cer acum proba faptului că turiștii nu sunt contaminați cu noul coronavirus la intrarea pe teritoriile lor, iar din această cauză “este foarte probabil ca infractorii să profite de ocazie pentru a produce și vinde false certificate de teste covid-19, atâta timp cât vor fi menținute restricțiile de călătorie din cauza pandemiei”, avertizează EUROPOL.

Falsificatorii sunt capabili să producă documente false sau contrafăcute de înaltă calitate, datorită amplorii mijloacelor tehnologice disponibile, cu imprimante de înaltă calitate și diverse programe.

Primele arestări au fost făcute la începutul lunii noiembrie 2020. Atunci, poliția franceză a arestat 7 persoane, în cadrul destructurării traficului cu false certificate de teste negative covid-19, acestea având numele unui laborator real și vândute cu prețuri între 150-300 de euro unor călători de pe aeroportul Rossy-Charles -de-Gaulle din Paris.

În Spania, documente false de acest fel au fost vândute online cu 40 de euro de către o persoană care a fost arestată ulterior. Traficanții din Olanda făceau același lucru prin intermediul aplicațiilor sau mesajelor de pe telefoanele mobile.

Polițiștii atrag atenția asupra unor aplicații sau conturi denumite “Doctor în avion” sau “Doctor digital” care vând astfel de certificate cu rezultate negative pentru teste PCR, parafate și cu semnături falsificate ale unor medici adevărați.

Ultima arestare a avut loc în urmă cu 10 zile pe aeroportul Luton din Marea Britanie, fiind reținut un bărbat suspectat de vânzare de false certificate de necontaminare cu noul coronavirus.

În tandem, Interpol, omologul global al EUROPOL, avertizează asupra grupărilor criminale care, prin speculă, ar putea vinde vaccinuri false împotriva covid-19 sau care le-ar putea fura pe cele adevărate. Aceiași infractori se fac vinovați de inundarea piețelor cu măști de protecție și alte produse medicale contrafăcute.

Dacă sesizați un astfel de caz, este bine să anunțați de urgență poliția. Pentru a evita situațiile neplăcute este recomandat să respectați legea și să efectuați testele pentru covid-19 care vi se cer la intrarea pe teritoriul unei alte țări în locații și unități sanitare autorizate.

De altfel, în 29 decembrie 2020, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat doi cetățeni bulgari care au încercat să intre în România cu teste negative pentru infecţia cu covid-19, pentru a nu le fi aplicate măsurile de sănătate publică, având în vedere că Bulgaria se află pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea testelor, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră români și bulgari a efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că acestea nu au fost eliberate de clinica menționată în documentele prezentate, fiind false. Cetăţenii bulgari au declarat faptul că au procurat testele false din Bulgaria, contra sumei de 50 de euro fiecare.