Se simplifică mecanismele birocratice pentru absorbţia fondurilor europene.
In anul 2010, la nivelul judeţului Sălaj s-au semnat 51 de contracte pentru proiecte cu finanţare europenă. Valoarea proiectelor se ridică la peste 223 de milioane de euro, potrivit lui Alexandru Vegh, prefectul judeţului Sălaj. Anul trecut, in Sălaj au predominat proiectele cu finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi prin Programul Operaţional Regional (POR). Pentru fiinanţări prin PNDR au fost depuse şi semnate 35 de proiecte, in special pentru măsură 125 a programului, care prevede infrastuctura rutieră agricolă şi forestieră. Valoarea totală a proiectelor de acest fel se ridică la un milion de euro. Sunt localitaţi care nu au depus nici un proiect şi figurează cu „0” in „Carta Albă a absorbţiei fondurilor europene” realizată de către Prefectura Sălaj, dar şi localităţi ca Horoatu Crasnei sau Sărmăşag care au semnat contracte de peste patru milioane de euro. „Aceste proiecte vor contribui foarte mult la dezvoltarea judeţului Sălaj in umătoarea perioadă, mai ales că majoritatea proiectelor au ca termen de finalizare anul acesta şi anul 2012”, precizează Alexandru Vegh, prefectul judeţului Sălaj.
Viteză mai mare in implementarea proiectelor
La nivelul judeţului Sălaj, autorităţile imputernicite sunt de acord cu măsura propusă de Emil Boc, premierul Romaniei, de a simplifica mecanismele birocratice pentru absorbţia fondurilor europene.
Modul de derulare a unui proiect finanţat din fonduri europene nu se va mai verifica după fiecare cerere de rambursare, ci doar după depunerea primei cereri, la stadiul de 40 la sută de implementare şi la finalizarea proiectului. O altă măsură avută in vedere de către autorităţile centrale se referă la reducerea termenului pentru procesarea cererilor de rambursare cu 15 zile. Pe plan local Mircea Ciocean, sef Serviciu Management Internaţional, a precizat faptul că este de acord cu aceste măsuri: „Sunt de acord cu măsuri de simplificare a birocraţiei, in special cu reducerea termenului pentru procesarea cererilor de rambursare. Această măsură va facilita viteza de implementare a proiectelor, dobanzile vor fi mai mici pentru beneficiarii care apelează la bănci pentru a plăti avansul proiectelor, dar şi gradul de absorbţie a fondurilor europene va creşte.”
Judeţul Sălaj este bine plasat in ceea ce priveşte intensitatea de absorbţie a fondurilor europene, comparativ cu alte judeţe care au populaţia mai mare şi suprafaţa mai mică, in special privind proiectele pe domeniul rural. In ultimii doi ani, in Sălaj, au predominat proiectele cu finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi prin Programul Operaţional Regional(POR), fiind 56 de proiecte aprobate in primul caz, respectiv 19 pentru POR. Numărul total de proiecte implementate este de peste 120. Potrivit reprezentanţiilor Instituţiei Prefecturii Sălaj, numărul proiectelor este in funcţie de informaţiile pe care le obţin din teritoriul judeţului, insă din păcate nu colaborează foarte bine cu acestea, fapt care ingreunează foarte mult contabilizarea datelor. Principala nemulţumire a Prefecturii este faptul ca nu există o bază legală prin care primăriile din judeţ şi instituţiile să fie obligate să furnizeze informaţii referitoare la proiectele europene in derulare către reprezentantul Guvernului in teritoriu. Datele furnizate de către Prefectura Sălaj, privind absorbţia fondurilor europene dar şi proiectele in derulare, sunt uşor relative existand posibilitatea ca numărul acestora sa fie mai mare. Mircea Ciocean, sef Serviciu Management International din cadrul Prefecturii Sălaj, menţionează că deşi s-au făcut demersuri in vederea stabilirii autorităţii in acest sens, acestea nu a fost aprobate.