Dincolo de miturile şi teoriile conspiraţioniste care circulă în mediul on-line, prospectul vaccinului anti-COVID Comirnaty, produs de compania Pfizer, cel care se administrează preponderent în România la ora actuală, arată clar care sunt posibilele efecte adverse, dar şi limitările date de testele clinice derulate într-o perioadă record pentru aprobarea unui vaccin.
Potrivit prospectului, după vaccinarea cu Comirnaty au fost raportate şi reacţii alergice severe, acesta fiind şi motivul pentru care se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puțin 15 minute după vaccinare. Persoanelor care au manifestat anafilaxie la prima doză de Comirnaty nu trebuie să li se administreze a doua doză de vaccin. Totuşi, trebuie subliniat faptul că reacțiile alergice severe la vaccin sunt extrem de rare.
De asemenea, în asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând leşinul, hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns la administrarea injecției cu acul. De aceea, este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.
Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută, însă rezența unei infecții minore sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării, spun cei de la Pfizer.
În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze.
Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.
La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu Comirnaty să nu le ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate. Este posibil ca persoanele să nu fie pe deplin protejate înainte de 7 zile după a doua doză de vaccin.
Experiența legată de utilizarea Comirnaty la femeile gravide este limitată. Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale. Administrarea Comirnaty în timpul sarcinii trebuie avută în vedere numai dacă beneficiile potențiale depășesc orice riscuri potențiale pentru mamă și făt.
În studiile clinice ce au precedat autorizarea vaccinului, cele mai frecvente reacții adverse au fost durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%), oboseală (>60%), cefalee (>50%), mialgie și frisoane (>30%), artralgie (>20%), febră și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%), iar acestea au fost de regulă ușoare sau moderate ca intensitate și s-au remis în decurs de câteva zile de la vaccinare.
În Sălaj s-au vaccinat, până duminică, inclusiv, 6.796 persoane, fără a fi semnalate efecte adverse.