Tot mai multe țări se distanțează de Marea Britanie și Africa de Sud, de teama tulpinilor noi de coronavirus din cele două țări. Este încă neștiut pericolul reprezentat de aceste mutații. În contextul în care traversăm deja o pandemie de un an de zile încoace, panica pare că se instalează în Europa și nu numai, iar rând pe rând tot mai multe țări își închid granițele, de teama răspândirii noilor tulpini de coronavirus.

Acestea s-au dovedit a fi mai contagiose și mai virulente, iar autoritățile din toate statele caută soluții care să dea rezultate în limitarea răspândirii acestora.

Vin exemple de peste tot din lume. Norvegia, Portugalia, Germania și Marea Britanie au reintrat în carantină națională, iar Franța se pregătește intens să facă același lucru în zilele care urmează. Israelul a luat o măsură asemănătoare, iar Suedia și-a închis granița cu Norvegia. Dintre țările cu incidență ridicată fac parte Egipt, Emiratele Arabe Unite, Israel, Lituania, Portugalia, Republica Cehă, Spania și Statele Unite.

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a declarat că, începând de vinerea trecută, granițele Norvegiei sunt închise până pe 12 februarie, iar intrarea pe teritoriul norvegian va fi permisă doar cetățenilor norvegieni cu domiciliu sau rezidență, care se poate dovedi prin documente. Fac excepție de la regulă transportatorii și lucrătorii din sănătate.

În Portugalia, granițele s-au închis parțial de teama noilor tulpini, iar autoritățile din Lisabona au impus restricții de călătorie valabile pentru toți cetățenii săi pentru o perioadă de 15 zile. Decizia a fost influențată de numărul de cazuri de infectare cu covid-19 care a explodat în ultimele zile pe teritoriul portughez.

Un alt stat care se închide din cauza noilor tulpini ale virusului este Germania, și pregătește noi restricții de călătorie cu precădere în zonele unde noile tulpini sunt prevalente. Și aici este vorba despre Marea Britanie, Brazilia, Portugalia și Africa de Sud. Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a precizat însă că țara sa “nu va deveni o închisoare” și solicită noi reguli pentru cetățenii germani care revin din zonele cu probleme.

Nici Anglia nu se lasă mai prejos și a anunțat, joi, închiderea granițelor pentru nerezidenții care sosesc din Dubai, Emiratele Arabe Unite, Ruwanda și Burundi. Cetățenii britanici, irlandezi și rezidenți trebuie să se supună unei carantine de 10 zile la întoarcerea din aceste zone.

Israelul s-a închis încă de la începutul săptămânii și a adoptat măsuri restrictive în contextul extinderii noilor tulpini periculoase. Spațiul aerian israelian a fost închis, iar începând de luni, 25 ianuarie, toate zborurile au fost suspendate.Toate aceste măsuri sunt menite să prevină intrarea variantelor virusului pe teritoriul israelian și pentru a asigura o avansare rapidă în campania de vaccinare.

Înainte de a vă planifica o călătorie în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să vă informați corect asupra condițiilor de intrare și regimul de ședere din țara de destinație. MAI consideră că este necesar ca fiecare cetățean român să conștientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate în această perioadă și să își asume, în mod individual, responsabilitatea pentru reducerea acestora.