Odată cu zvonurile despre începerea școlii în format fizic, din data de 8 februarie, elevii claselor terminale și părinții lor solicită ca examenele naționale planificate pentru acest an să aibă o tematică adaptată, care să țină cont de faptul că orele s-au desfășurat exclusiv online, iar subiectele să fie adaptate nivelului de cunoștințe acumulat în acest fel.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că acest lucru va fi posibil și tematica pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat va fi adaptată la realitatea acestui an școlar. El a mai precizat că materia pentru cele două examene finale va fi anunțată din timp, pentru ca elevii să se poată prezenta cât mai pregătiți.
“Tematica de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat va fi adaptată la realitățile acestui an. Iar această adaptare va fi luată în modul cel mai obiectiv și profesionist cu putință și, mai cu seamă, va fi anunțată din timp. Pentru că deja elevii care susțin examenele naționale trebuie să cunoască ce vor avea drept tematică” ,a spus Sorin Cîmpeanu.
Se dorește, de asemenea, și recuperarea materiei pe care elevii au pierdut-o în timpul orelor online, drept urmare se vor introduce măsuri remediale care vizează acest lucru. Se așteaptă aprobarea acestor măsuri, înainte de începerea școlii.
De asemenea, tot pentru a putea trece cu bine de această perioadă, s-a prelungit termenul în care elevilor li se poate încheia situația școlară pe primul semestru.
“Am luat măsura extinderii perioadei în care elevii își pot încheia situația școlară pe primul semestru, cu până la 8 săptămâni de la revenirea în școală, am luat măsura reducerii numărului de note necesare pentru încheierea situației școlare, echivalent cu numărul de ore alocate săptămânal materiei respective”, a mai precizat ministrul Educației.
Amintim faptul că începând cu data de 9 noiembrie 2020, activitățile didactice care impun prezența fizică în școli s-au suspendat pe teritoriul întregii țări, iar învățământul s-a mutat exclusiv online. Reînceperea școlii în format fizic ar trebui să aibă loc pe 8 februarie, data debutului celui de-al doiea semestru din acest an școlar. Decizia finală va fi anunțată în 2 februarie. Reîntoarcerea la școală în format fizic va fi condiționată de evoluția pandemiei în fiecare localitate.
Vom avea din nou cele 3 scenarii semafor: verde, galben și roșu. În localitățile care se încadrează în scenariul verde, cu relativ puține cazuri de Coronavirus, toate școlile se redeschid fizic, iar copiii merg la cursuri. În scenariul galben merg la școală copiii din ciclul primar, copiii de grădiniță și cei din clasele terminale VIII și XII. În localitățile din scenariul roșu vor face cursuri în format fizic doar copiii din grădiniță și din ciclul primar. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea respectivă se carantinează, școlile se închid și toată lumea stă acasă.
Pe de altă parte, de menționat că redeschiderea școlilor în format fizic nu este condiționată de rata de vaccinare a personalului din învățământ, ci de evoluția epidemiologică la nivelul țării.