În momentul de față, în Zalău sunt organizate două centre de vaccinare, unul în incinta Cercului Militar Zalău și unul la Centrul de zi pentru persoane vârstnice “Tinerețe fără bătrânețe”.

Centrul de la Cercul Militar Zalău are trei puncte de vaccinare, iar pe măsură ce va fi suplimentat numărul de vaccinuri, va deveni funcțional și cel amenajat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice “Tinerețe fără bătrânețe”, aici fiind pregătite două puncte de vaccinare.

Demersurile pentru organizarea acestor centre au fost făcute de primărie, prin Direcția de Asistență Socială Zalău, cu resursele proprii, atât de personal, cât și de materiale, cu sprijinul SADP Zalău, SC Citadin Zalău și Crucea Roșie Sălaj, spun reprezentanții municipalității.

De luni, 18 ianuarie, funcționează Centrul de vaccinare situat în incinta Cercului Militar Zalău, zilnic, în intervalul orar 8.00-20.00.

Costul necesar pentru demararea funcționării acestui centru (instalarea unui reflector, achiziția unui covor antiderapant, materiale de curățenie, dezinfectanți, truse de prim ajutor etc.) a fost de aproximativ 3.000 lei.

Cât despre personal, Directia de Asistență Socială Zalău asigură zilnic, de luni până duminică, 10 persoane pentru aceasta activitate (2 medici, 3 asistente medicale, 4 registratori și un muncitor calificat), iar Direcția de Sănătate Publică Sălaj, prin cabinetele medicilor de familie asigură, de luni până duminică, 4 persoane (2 medici și 2 asistente medicale).

Potrivit datelor furnizate de primărie, cheltuielile estimate pentru o lună pentru funcționarea ambelor centre de vaccinare sunt de 358.569 lei, din care 306.382 lei cheltuieli de personal și 52.187 lei cheltuieli materiale.

Pentru activitatea din cadrul Centrului de vaccinare amenajat în incinta Cercului Militar Zalău, singurul funcțional în prezent, cheltuielile estimate sunt de 196.700 lei pe lună, din care 162.700 lei cheltuieli de personal și 34.000 lei cheltuieli materiale.

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar şi auxiliar este plătit la oră : 90 lei/ora pentru medici, 40 lei/ora pentru asistenţi medicali, 20 lei/ora pentru registratori.

După ce mai mulți primari din țară și-au arătat nemulțumirea față de faptul că trebuie să organizeze astfel de centre, susținând că nu au banii necesari, Executivul a decis, prin OUG, ca toate cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 să se asigure de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetele locale. Finanțarea cheltuielilor către administrațiile locale se va face după ce DSP-urile vor încheia contracte de finanțare cu primăriile.