România trebuie să ajungă la o rată de vaccinare de 70% pentru a lua în calcul o eventuală eliminare a obligativității purtării măștii, a explicat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Cu siguranță, în acest an vom purta mască, a afirmat medicul, cu mențiunea că renunțarea la purtatul măștii va fi o “decizie tehnică” ce se va baza pe ample studii științifice.

Reprezentantul OMS este reticent în legătură cu predicțiile care arată că vom purta mască încă 2 ani de acum încolo și este încrezător că pe măsură ce imunizarea populației din UE se va realiza, se va scurta și intervalul de utilizare a măștii.

“Renunțarea la mască va fi o decizie tehnică și se va baza pe studii științifice realizate de organisme internaționale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziție din partea UE care să țină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru și de situația de la nivelul Uniunii Europene. Eu nu pot să dau un termen când se va renunța la mască, dar dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranță utilizarea măștii va intra în discuția specialiștilor și vor exista recomandări care, în funcție de fiecare stat, vor fi adoptate”, a declarat Rafila.

De cealaltă parte, medicul Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, a atras atenția că masca trebuie să rămână obligatorie chiar și după vaccinare, adăugând că pentru a limita răspândirea bolii va trebui să mai purtăm masca o bună bucată de vreme.

“Masca va rămâne obligatorie până în 2023. Acest vaccin ne protejează pe dinăuntru dar nu ne protejează și la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, aveam toate șansele să luăm un virus pe care putem să-l dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate”, a explicat medicul.  

Începând cu luna noiembrie 2020, purtarea măștii de protecție, inclusiv în spațiile deschise, a devenit obligatorie pe întreg teritoriul României. Această măsură a fost menită să limiteze răspândirea virusului și este în vigoare și acum atât pe teritoriul României, cât și în majoritatea statelor lumii. Masca poate fi dată jos pentru scurt timp dacă mâncăm ,bem sau fumăm pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal.