Proprietarii de vile de pe strada Crasnei reclamă starea deplorabilă a „uliţelor” pe care locuiesc.
Intr-adevăr, iarna drumurile se desfundă, gropile din asfalt işi deschid hidos gurile, noroaiele trec peste incălţăminte şi cate şi mai cate. Astfel de situaţii se intalnesc şi in Zalău. Primim la redacţie tot felul de sesizări cum că pe cutare stradă se circulă ca in urmă cu o sută de ani, că noroaiele sunt o teroare, că pe nimeni nu interesează soarta unor astfel de căi de acces. De cele mai multe ori, cei care reclamă nu au simţul răspunderii, dau adrese aiurea, numere de telefon nealocate, nume false etc. Semn că nici ei nu s-ar implica prea tare. Merg la nimereală: dacă se sesizează cineva e bine, dacă nu, reclamagiul nu pierde nimic. Mai bagă nişte beţe-n roate.
La sesizarea unui astfel de personaj ne-am deplasat pe strada 22 Decembrie fostă Crasnei. Se reclama starea impracticabilă a unor uliţe care porneau din strada 22 Decembrie şi tot 22 Decembrie se numeau. Numai că petentul nu exista in realitate. Strada de pe partea dreaptă in sensul de mers spre Crasna, colţ cu imobilul de la nr.172 este intr-adevăr desfundată că… „iarna nu-i ca vara”. De o parte şi de alta a uliţei, in contrast cu infăţişarea drumului, se ridică somptuoase vile, surori mai mici cu palatele. Curţile lor sunt aranjate ca la carte: dale, gazon, flori. Discutand cu o locatară a unei astfel de locuinţe, aceasta ni s-a plans că noroaiele ii ineacă. Incălţămintea o protejează pană la ieşirea in asfalt cu pungi de polietilenă. Copiii sunt duşi in braţe pană in strada mare. Aici nu se mai poate trăi. Aş fi vrut să o intreb pe femeie dacă atunci cand şi-a construit vila uliţa era… asfaltată. Zice o vorbă din bătrani că atunci cand vrei să construieşti o casă, mai intai să-ţi faci drumul şi un WC.
Să cadă para mălăiaţă
Mai există in acea zonă incă vreo două uliţe (care sunt botezate tot 22 Decembrie) şi acestea ticsite de imobile impunătoare, care te fac să crezi că nu au fost ridicate din salarii medii pe economie. Mă tot intreb ce i-a impiedicat pe locatarii acestor vile să pună mană de la mană şi să aducă două-trei bascule de piatră să-şi facă drum. Lipsa banilor nu poate fi luată in considerare. Dar comoditatea şi lipsa spiritului civic da. In contextul de faţă lipsesc cu desă-varşire. Ne-am obişnuit să cadă para mălăiaţă. Dacă nu cade, protestăm şi urlăm. Aşteptăm totul de la stat. Şi n-am mişca un deget pentru a face ceva spre binele comunităţii in care vieţuim. Adică spre binele nostru. Altcineva să facă. Altcineva să curăţe noroaiele, nu cei ce le calcă zilnic.
Prioritate au omăturile
Primarul Radu Căpilnşiu cunoaşte situaţia antemenţionată. Are in vedere remediera respectivelor uliţe. Numai că fondurile au fost „păpate” de schimbarea sistemului de canalizare pe strada 22 Decembrie. „Dacă la ora actuală se aruncă piatra in noroaie, peste cateva zile nu ni se cunoaşte munca”, este de părere edilul Zalăului. Firma „Citadin” lucrează in această perioadă la deszăpeziri şi nu are potenţialul necesar pentru a pietrui şi străzile respective. „Cand timpul va permite vom incepe pietruirea, chiar dacă această lucrare nu a fost prevăzută in prima parte a anului in curs”, mai spune primarul.