Anual, in sistemul de protecţie a copilului intră mai mulţi copii decat reuşesc să părăsească sistemul.
Nu mai puţin de 45 de copii din Sălaj au ajuns anul trecut in grija statului, după ce familiile s-au comportat cu ei ca şi cu nişte bunuri de care au vrut să scpe numaidecat. Ei se află acum in plasament de urgenţă unde primesc consiliere psihologică, pană cand se va lămuri situaţia lor juridică. Doar 32 de copii s-au reintors in familia naturală sau şi-au găsit părinţi adoptivi. In pofida volumului mare de lucru, foarte mulţi angajaţi din instituţiile de protecţie pleacă din sistem din cauza salariilor mici.
O lege care protejează părinţii
Potrivit informaţiilor primite de la Violeta Milaş, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, 10 mame şi-au abandonat copiii in spital, imediat după ce le-au dat viaţă, iar 22 de copii au fost luaţi de pe stradă şi din familii de către asistenţii sociali, după ce s-a constatat că sunt supuşi unor abuzuri grave din partea părinţilor.
O lege deficitară, care protejează mai mult drepturile părinţilor naturali decat ale copilului, face ca asistenţii sociali să nu ii poată da spre adopţie unor familii care ar putea să-şi asume mult mai bine rolul de părinte. Aşa se face că un număr de 840 de copii se află in prezent in grija DGASPC Sălaj. Pentru 169 dintre ei s-a găsit un loc temporar in familia unui asistent maternal, 500 de copii se află in plasament la rude pană in gradul IV, 54 sunt in plasament la familii, pentru 42 de copii instanţa a stabilit o autoritate tutelară, iar 58 de copii frecventează centrele de zi ale DGASPC. Dintre aceştia, in prezent, doar patru sunt declaraţi „adoptabili” de către instanţele de judecată.
Alcoolul este cheia dispreţului faţă de copii
Violeta Milaş ne-a declarat că in anul precedent s-a reuşit reintegrarea in familia naturală a 22 de copii, iar 10 au fost adoptaţi. In opinia directorului, sărăcia nu este neapărat un motiv pentru un părinte să-şi maltrateze sau să-şi părăsească copiii. „In opinia noastră, nu sărăcia sau criza ii determină pe mulţi părinţi să-şi maltrateze copii, ci considerăm că lipsa de educaţie, de responsabilitate şi de dragoste ii determină pe unii părinţi să-şi abandoneze copiii. In majoritatea cazurilor sunt părinţi care, in primul rand, au vicii (alcool, fumat) şi nu le place să muncească, şi chiar şi drepturile băneşti ce li se cuvin copiilor le folosesc pentru a-şi satisface propriile vicii. Familiile sărace sau care sunt afectate de criză, dar care au un comportament adecvat, ne solicită sprijinul şi sunt informaţi asupra drepturilor ce li se cuvin, iar majoritatea au acceptat serviciile oferite de centrele de zi din subordine, dar nu şi-au abandonat copiii”, a explicat directorul DGASPC.
840 de copii in grija statului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...