2021 aduce vești și bune, și rele pentru bugetul românilor. De la 1 ianuarie, a crescut salariul minim pe economie cu 40 de lei net, iar alocațiile copiilor s-au majorat cu 20 la sută. Pe lângă acestea, anul nou aduce însă cu el scumpiri la mai multe produse, dar și facturi mai mari la unele utilități. Cauza principală o reprezintă majorarea tarifelor la carburanți, apoi seceta din anul trecut care a cauzat producția redusă de cereale și scumpirea acestora. Prețurile produselor pentru care s-au majorat accizele s-au mărit chiar de la 1 ianuarie. Este vorba despre prețul țigărilor, carburanților și a energiei electrice, urmate de scumpirile la raft pentru pâine și carne.

Pierderile suferite de agricultorii români în urma secetei din 2020 vor fi plătite de consumatori în scurt timp, deoarece primele scumpiri vor fi simțite la raft în ianuarie-februarie 2021. Marii fermieri preconizează că prețurile la pâine și carne vor crește în momentul în care marii procesatori vor fi nevoiți, la rândul lor, să achiziționeze materie primă cu sume mult mai mari.

În octombrie 2020, ministrul Agriculturii Adrian Oros pomenea despre 1,21 milioane de hectare afectate de secetă. Astfel că producția redusă de cereale din anul trecut va fi, cel mai probabil, suplimentată cu importuri.

Prețul cerealelor va determina și prețul produselor finite care ajung pe masa consumatorilor deoarece procesatorii vor achiziționa grâu și porumb la prețuri mai mari. Uleiul deja și-a majorat prețul cu 20%.

“Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Și la carnea de porc vom avea o scumpire, apoi intervine și scumpirea combustibilului” ,a declarat Ionel Arion, președintele Federației ProAgro.

De la 1 ianuarie, prețul unui litru de benzină a crescut cu aproape 6 bani, în urma creșterii accizelor. Potrivit Ministerului Finanțelor, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei/mia litri ,în creștere de la 1.773,46 /mia litri. De asemenea, pentru motorină, acciza a crescut la 1.674,55/mia litri, de la 1.625,37 lei/mia litri. Per ansamblu, din cauza creșterii accizelor la combustibil se vor vedea creșteri de prețuri pentru toate bunurile de la raft.

În plus, odată cu noul an suntem obligați să scoatem mai mulți bani din buzunar și pentru energia electrică. Mai exact, cei care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul se vor trezi cu scumpiri după ce piața energiei electrice a fost liberalizată total. ANRE nu va mai stabili prețurile pentru consumatorii casnici. Aceștia fie rămân cu actualele contracte la prețuri de serviciu universal, care cresc cu un procent de 13-26%, fie încheie alte contracte în piața liberă.