Fierul se găsește în celulele din corpul uman. Principala lui proprietate este de a oferi putere sângelui, ajutând celulele roșii la transportul oxigenului în corp. Acest oxigen ajunge în hemoglobină, iar celulele generează energie. Sursa secretă de energie a celulelor este, de fapt, fierul.
Oboseala pe care o resimțim adeseori este unul dintre simptomele lipsei de oxigen. Când oxigenul nu ajunge la creier sau la alte organe, ne simțim copleșiți. Pentru a ajuta oxigenarea organismului, o ieșire în natură poate face bine însă,în lipsa fierului, nu va aduce efectele dorite. Numele acestei probleme de sănătate este anemia, caracterizată printr-o lipsă de forță a sângelui care afectează întregul organism.
Tot fierul este cel care ne ajută să controlăm temperatura corpului. Fiindcă este o parte importantă a sângelui, ajută la transportul acestuia și la coagulare. Orice fel de modificare a nivelului fierului în organism va determina un transport mai încet și un control greșit al temperaturii corporale. Lipsa fierului este de vină și pentru transpirațiile foarte dese, încălzirea excesivă sau chiar extremitățile foarte reci.
Alte semne ale anemiei sunt cearcănele de sub ochi, o oarecare albeață a pielii, stările ușoare de leșin sau unghiile moi și părul slăbit. Cu cât suplimentezi mai repede organismul cu fier, cu atât corpul își revine, fără efecte negative pe termen lung.
Acest mineral face minuni în organismul tău, luptă cu infecțiile, ajută capacitățile tale cognitive, îți susține mușchii și își dă un sentiment de forță. Este important să conștientizăm importanța fierului pentru organism. Studiile medicale spun că femeile au nevoie de mai mult fier decât bărbații. În perioadele menstruale, sângele pierdut trebuie compensat printr-o suplimentare pentru a reduce starea de slăbiciune.
Orice perioadă de creștere sau de schimbare în organism cere mult fier, fiindcă fiecare celulă nou generată are nevoie de acesta. Dacă crești în greutate sau masă musculară, dacă vrei ca organismul să se recupereze după orice fel de boală sau accident, dacă ești în perioada sarcinii – orice proces care necesită generarea de celule noi necesită un surplus din acest mineral.
Există numeroase alimente bogate în fier, esențiale și de introdus în dieta fiecăruia pentru a combate anemia, fie că e vorba de adulți, fie că e vorba de copii. Spanacul – cu un conținut scăzut de calorii conține 3,6 mg fier/100 grame. Ficatul și alte tipuri de organe (rinichii, creierul și inima) conțin 6,5 mg fier/100 grame. Legumele precum fasolea, lintea, năutul, mazărea și soia sunt o sursă excelentă de fier pentru vegetarieni. De exemplu, 200 de grame de linte gătită conține 6,6 mg fier. Carnea roșie este foarte nutritivă având 2,7 mg fier/100 grame. Semințele de dovleac sunt recomandate ca și gustare pentru persoanele cu anemie. O porție de 100 de grame de semințe de dovleac conține 4,2 mg fier. Alte alimente indicate sunt quinoa, carnea de curcan, broccoli, fructele de mare, tofu și ciocolata neagră.