„Iuliu Maniu – Drept între Popoare” este tema principală a evenimentului organizat duminică, 24 ianuarie, de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
„Una dintre acuzaţiile de care s-a folosit propaganda comunistă de-a lungul timpului pentru a denigra personalitatea lui Iuliu Maniu a fost cea de naţionalism excesiv şi antisemitism. Datele pe care le deţinem demonstrează contrariul şi anume că atitudinea lui Iuliu Maniu faţă de minorităţile etnice nu a fost niciodată discriminatorie. În acest sens în 24 ianuarie 2021 vă invităm să participați la activitatea „IULIU MANIU – DREPT ÎNTRE POPOARE”, transmisă live din Muzeul Holocaustului din Simleu, începând cu ora 16,00”, precizează preotul Cristian Borz, pe pagina sa de Facebook.
„Drept între popoare” (ebraică : חסיד אומות העולם Hasid Umot HaOlam) este un titlu acordat în viață sau post mortem, de statul israelian prin intermediul institutului Yad Vashem, pe baza unei legi speciale a Knesset-ului (parlamentul israelian), martirilor și eroilor ne-evrei care, în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima și oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naționalism și răsplătite cu medalii și onoruri – și-au riscat viața, familia și averea pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți. Potrivit Wikipedia, România figurează cu 54 de „Drepți între popoare”, în realitate, aproape 70, considerând titlurile colective, acordate în câteva cazuri, pe familie.
Singurul deţinător al distincţiei “Drept între popoare” din Sălaj a fost Alexandru Cherecheş, din Şimleu Silvaniei, ce a decedat în 2013, la vârsta de 86 de ani. În 2009 Jonathan Rosenzweig, secretar în cadrul Ambasadei Israelului la Bucureşti i-a oferit înalta distincție lui Alexandru Cherecheș, care a reușit în 1944 să salveze viața a trei evrei care erau condamnați să fie deportați în lagărele de exterminare naziste.
Evenimentul comemorativ din anul 2021 de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al primăriei orașului Șimleu Silvaniei și va fi transmis online live.
Programul evenimentului include vizitarea virtuală a noii expoziții a muzeului, o rugăciune pentru cei morți, o prezentare a preotului Cristian Borz privind demersul de recunoaștere a lui Iuliu Maniu ca Drept între Popoare, un omagiu adus victimelor Holocaustului și prezentarea proiectului educațional multicultural Tineri ambasadori 2020-2022.
De asemenea, Elly Gross, supraviețuitoare a Holocaustului, va avea o intervenție online din New York.
E bine de știut că atunci când sfinxul din Bădăcin era închis la Sighet de judecătorii regelui, 90 % dintre șefii de securitate raionali erau evrei în vremurile staliniste !
Nimic de obiectat ca-si apara fiecare neamurile,de obiectat este insa delasarea autoritatilor romane, vis a vis de masacrele de la Ip si Trasnea,cand nu exista macar scuza unei stari de razboi cu pierderi colaterale.Autoritatile depun cate o coroana si apoi la crasma cu ele.
Oare unde ne sunt adevărații istorici români, care să prezinte istoria adevărată, nu cea fabricată după interesele unei etnii? Unde sunt istoricii care sâ descrie “holocaustul” suferit de români, după anul 1946, când în toate structurile statului conduceau evreii? De ce românii sunt acuzați de holocaust, când deportările, de pe aceste meleaguri, au fost făcute de Ungaria?