Consumatorii casnici în regim reglementat care cumpără energie de la Electrica Furnizare au la dispoziţie, în piaţa concurenţială, 47 oferte cu preţuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechiul contract pe piaţa de serviciu universal, potrivit calculelor realizate de AGERPRES pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE.
În prezent, Electrica este furnizorul tradiţional al clienţilor în regim reglementat din 18 judeţe ale ţării: Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Brăila, Galaţi şi Vrancea.
Locuitorii acestor judeţe care până acum au plătit preţuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu altul, altfel vor plăti mai mult cu 15-18% de la 1 ianuarie 2021, odată cu liberalizarea totală a pieţei.
Schimbarea contractului de energie este un proces relativ simplu şi nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă ştim ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piaţă.
Fiecare consumator trebuie să completeze judeţul în care se află, consumul din ultima factură şi valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.
În ceea ce priveşte piaţa concurenţială, consumatorii pot alege dintre 105 oferte ale companiilor energetice, însă niciuna nu este cu un preţ mai mic decât cel din factura actuală. Aplicaţia afişează ofertele în ordinea lor crescătoare şi poate fi găsită cea mai ieftină.
Din totalul ofertelor, 47 au un preţ mai mic decât dacă am rămâne cu vechiul contract, adică scumpirea va fi mai mică de 18%.
Astfel, în top 10 al celor ai ieftine oferte, pe primul loc se află compania AIK Energy, care are un preţ cu 0,32% mai mare decât cel actual. Urmează Hidroelectrica, cu 1,47% în plus şi Restart Energy One, cu o scumpire de 1,86%.
Topul continuă cu Nova Power and Gas – 1,86% în plus, Enel Energie Muntenia – +2,80%, Aqua Energie – +5,14%, ICCO Energ – +7,25%, Absolute Energy – +9,12%, Energy Distribution – +9,65% şi Electric Planners – unde preţul creşte cu 9,68% faţă de contractul actual.
Dacă doresc să rămână la acelaşi furnizor, adică Electrica Furnizare, consumatorii pot încheia un nou contract pe piaţa concurenţială cu această companie la un preţ mai mare cu 12% faţă de ultima factură.
Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie sau companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.
Deci, și dacă închei contract și dacă nu închei, curentul tot se scumpește. Iată privatizarea la români, furt, furt, furt …
Intrebari=1 De ce nu se incheie contracte cu toti consumatorii casnici,la preturile cele mai mici?2 De unde au aparut atatia furnizori de energie?Este posibil ca doi vacini sa primeasca energie la preturi diferite?cum va sti energia sa circule prin acelasi conductor cu preturi diferite?3.Unde este guvernul Romaniei?si in general unde au fost guvernele romaniei care au pri vatizat un bun national care nu poate fi delimitat in spatiu?5Biet popor roman,care esti o minge de ping-pong in mainile unor inconstienti iresponsabili!!!
100% corect comentariu!
Pai pana acuma furnizarea curentului electric a fost sa zicem asa “monopol” cel putin in judetele gen Salaj,au aparut atatea firme datorita faptului ca au aparut firme precum cei de la tv prin cablu….pai de unde stie pro tv ca trece prin digi sau next gen…findca preturile sunt diferite,nu?din cei 47 de firme peste 2 ani o ss ramana vreo 20 in toata tara…,atata timp cat noi putem sa ne alegem firma de furnizare este in avantajul nostru…eu cred ca s-a invartit roata…in favoarea noastra….faza cu scumpirea nu sunt de acord dar cu asta parca suntem obisnuiti…urmeaza apa…gazu…impozite…paine….aerul….si la urma.Viata….