Ministerul Educației și Cercetării a lansat în dezbatere publică noile planuri-cadru pentru liceu și școala profesională. Aceste documente stabilesc ce materii vor studia elevii din clasele a IX-a începând cu anul școlar viitor, precum și numărul de ore alocat pe săptămână acestor discipline. Aceste proiecte ale planurilor-cadru se pliază după media de 30 de ore/săptămână prevăzută de legislație. Planurile-cadru sunt valabile pentru toate clasele de liceu și vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.

Pentru fiecare filieră, ministerul a pus în dezbatere două variante de plan-cadru.

“Construcția acestor variante s-a raportat la profilul absolventului așa cum acesta se regăsește formulat, pentru nivelul funcțional și pentru nivelul dezvoltat (IX-XII), în cadrul documentului de politici educaționale Repere pentru Proiectarea, Actualizarea și Evaluarea Curriculumului Național. Cadrul de referință al curriculumului național a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Educației și Cercetării”, precizează Ministerul Educației.

În cazul proiectelor planurilor-cadru pentru filiera tehnologică și învățământ profesional au fost cooptați specialiști din Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Autoritatea Națională pentru Calificări, dar și ai unor entități reprezentative pentru mediul privat și asociativ.

Comisia de validare a proiectelor planurilor-cadru a avut în componență reprezentanți ai tuturor partenerilor sociali: federațiile sindicale, federațiile/asociațiile de părinți, mediul universitar, Academia Română, Consiliul Național al Elevilor, ARACIP, organizații nonguvernamentale și alți parteneri cu experiență în domeniu (Banca Mondială, UNICEF).

Specialiștii care au conceput noile planuri-cadru susțin că “în anul 2020, în contextul unor modificări legislative din cadrul Legii Educației Naționale privind numărul de ore/ciclul de învățământ, a fost reluat procesul de realizare al planurilor cadru, avându-se în vedere cerința referitoare la numărul de ore alocat disciplinelor, respectiv o medie de 30 de ore pe săptămână pentru învățământul liceal, astfel au rezultat cele două proiecte ale variantelor de planuri-cadru dezbătute public în prezent”.

Obiectivele celor două variante de planuri-cadru urmăresc eliminarea unor incoerențe și dezechilibre existente în planurile actuale și doresc să ofere ocazii de învățare semnificative din perspectiva așteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare, se arată în descrierea publicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Pentru a evita riscul inexistenței manualelor de clasa a IX-a la începutul anului școlar 2021-2022, Ministerul Educației lansează consultările publice în regim de urgență a acestor planuri-cadru și așteaptă propuneri de îmbunătățire din partea tuturor factorilor interesați până la data de 31 ianuarie 2021.

Precedentele planuri-cadru pentru liceu sunt în vigoare din anul 2009, fiind aprobate de pe vremea când Ecaterina Andronescu era ministru al Educației.