Dascălii spun că sunt plătiți mai prost decât angajații din supermarketuri și cer reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească

Sindicatele din învățământ amenință cu proteste după ce Guvernul condus de Florin Cîțu le-a înghețat veniturile la nivelul anului 2020. Breasla dascălilor nu e singura care are de suferit în legătură cu acest lucru, afectați de această măsură fiind toți bugetarii.

Cu o zi înainte ca Guvernul Cîțu să decidă înghețarea salariilor în sectorul bugetar, în 29 decembrie 2020, profesorii au creat o petiție online intitulată “Cerem respectarea legii, respectiv majorarea salariilor profesorilor conform Legii 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020”. Petiția amintește faptul că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% anul trecut în septembrie, dar Guvernul Orban a decis atunci amânarea pentru luna septembrie a anului 2021 a respectivei creșteri.

Dascălii susțin, în textul petiției, că profesorii sunt tratați de guvernanți ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății. Actualul premier Florin Cîțu este acuzat că anul trecut, din postura de ministru al Finanțelor, vorbea despre majorarea salariilor pentru dascăli din prima zi a acestui an, măsură pe care o amână acum, din postura de șef al Guvernului.

“Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. (…) Acum suntem anunțați că majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amânată DIN NOU pentru 2022, deși banii există! În data de 18 decembrie 2020, când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: <Salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4  din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public>. După ce a devenit premier, Florin Cîțu ne anunță că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022!! Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget. 10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există! Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății!”, scrie în textul petiției.

Semnatarii susțin că în momentul de față profesorii câștigă mai puțin decât angajații din supermarketuri.

“Aceasta nu este o petiție politică. Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate. Profesorii sunt cei care formează medicii, profesorii sunt cei care formează politicienii, profesorii sunt cei care formează polițiștii. Dar, în acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu 5 ani vechime. Asta înseamnă că în societatea românească, un profesor este asimilat unui vânzător la supermarket, adică unui muncitor calificat. Cerem reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească! Romania are cel mai mic indice de salarizare a educatiei din UE, si printre cele mai mici din Europa, peste Serbia si Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria. Cerem respectarea legii!”, mai precizează dascălii în petiția care a strâns, în câteva zile, peste zece mii de semnături.

Dascălii susțin că nu cer nimic în plus, doar respectarea legii și a drepturilor ce le-au fost deja oferite. Legislația în vigoare în momentul de față este Legea 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020, potrivit căreia “personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018; începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018; începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.