În căutarea unei alternative pentru fumatul tradițional dovedit deja ca factor important de risc pentru sănătate, au apărut diverse alte tipuri de țigări, deși se poate afirma că nu există nici o variantă sigură și sănătoasă.

Țigările electronice sunt dispozitive pe bază de baterii folosite pentru a inhala aerosoli, care de cele mai multe ori conțin nicotină, arome și substanțe chimice. Deși,cuvântul aerosol sună inofensiv, cel produs de către aceste țigări electronice poate fi extrem de dăunător sănătății. Acesta este compus din elemente precum nicotină, plumb, cadmiu, nichel, crom și staniu, anumiți compuși organici volatili precum benzenul sau toluenul-raportați ca având efect cancerigen, hematotoxic, neurotoxic și iritativ, precum și arome chimice. Dintre aromele chimice, cele de scorțișoară și vanilie sunt mai toxice pentru plămâni.

Țigările electronice sunt destul de noi pe piață iar efectele lor pe termen lung necesită o perioadă mai mare de cercetare. Studiile medicale de până acum relevă că efectele nocive ale țigărilor electronice se pot regăsi la nivel cardiovascular, respirator și comportamental.

În ceea ce privește sistemul cardiovascular, amintim aici faptul că inhalarea ocazională de nicotină duce la creșterea tensiunii arteriale și a frecveței cardiace. De asemenea, aerosolii cu diverse arome pot produce inflamația cronică la nivel pulmonar, ceea ce crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Tractul respirator poate suferi inflamații din cauza chimicalelor derivate ce se găsesc în aerosolii țigărilor electronice. Se pot dezvolta bronșite, fibroze, pneumoconioze și alte boli asociate.

Tot prin țigara electronică se pot emite inductori neoplazici care pot produce diverse forme de cancer pulmonar, orofaringian și de tract respirator. Totuși, producătorii susțin că nivelul concentrației acestora din compoziția aerosolilor este în limitele admise ca fiind sigure pentru sănătate.

Consumul de nicotină poate duce la schimbări de comportament, ca rezultat al adicției și dependenței de fumat. Nu se recomandă femeilor însărcinate să se expună la compușii produși de țigara electronică deoarece aceștia pot duce la schimbări comportamentale ale copilului.

Majoritatea țigărilor electronice conțin nicotină, substanță care creează dependență și care s-a dovedit că afectează dezvoltarea cerebrală a tinerilor. Denumite și “ceața mentală” sau “vaping”, acestea nu sunt recomandate adolescenților, tinerilor, adulților, femeilor însărcinate sau nefumătorilor, din cauza substanțelor dănătoare pe care le conțin.

Persoanele care folosesc țigara electronică în încercarea de a se lăsa de fumat ajung de multe ori să fumeze ambele feluri de țigări, arată un studiu recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Dacă nu ați fumat niciodată țigară electronică sau alte produse pe bază de tutun, nu este recomandat să încercați. Deoarece fumatul, chiar și al unei singure țigări pe zi, este dăunător sănătății dumneavoastră, este important să renunțați definitiv la fumat!